Italia va avea prima stațiune de schi fără plastic din Europa

Publicat de

Categorii articol

Distribuie articolul

- Publicitate -

O stațiune de schi din Italia vrea să devină prima din Europa care interzice plasticul. Această decizie radicală a fost luată de autoritățile locale după ce s-a descoperit că un ghețar din apropiere conține o cantitate semnificativă de microplastice, potrivit The Guardian.

Mai exact, în mica stațiune montană italiană Pejo 3000, dom Val di Sole, a fost interzisă folosirea obiectelor de plastic precum sticle, saci, tacâmuri, farfurii, paie, căni și pliculețe de condimente.

Primele măsuri de interzicere au fost luate la începutul lunii decembrie, însă urmează și altele pentru acest sezon.

Stațiunea a reușit să atragă anul trecut aproximativ 137.000 de schiori și are trei cabane montane care nu mai primesc la gunoi articole din plastic.

„Aceasta este prima parte a unui proiect menit să facă zona de schi din Pejo 3000 cea mai sustenabilă din Alpi”, a declarat Fabio Sacco, directorul general al consiliului turistic Val di Sole.

Un grup de oameni de știință de la universitățile Milano și Milano-Biococca au realizat un studiu în urma căruia au descoperit că suprafața ghețarului Forni, unul dintre cei mai mari de vale din Alpii italieni, conținea 131 – 162 de milioane de particule de plastic. S-au descoperit inclusiv mici fragmente de fibre și polietilenă.

Cercetătorii cred că particulele de plastic de pe ghețarul Forni, care face parte din Parcul Național Stelvio, provin din articole de îmbrăcăminte și echipamente ale turiștilor și pot fi transportate acolo de vânt.

- Publicitate -

„Dacă produsele din plastic ajung pe munte, ele vor rămâne acolo o perioadă lungă de timp, chiar și zeci de ani, iar apoi se vor transforma în daune aduse mediului și sănătății și vor intra în lanțul alimentar. Sunt necesare urgent proiecte care vizează limitarea utilizării produselor din plastic. Acestea ar trebui să fie aplicate în toată zona Alpilor”, a explicat glaciologul Christian Casarotto, expert la Muzeul de Științe Naturale din Trento.

Reprezentanții stațiunii Pejo 300 au anunțat deja că de luna această vor elimina de la vânzare învelișul de plastic al permiselor de schi valabile o zi. Celelalte permise sunt laminate și reîncârcabile.

Stațiunea are peste 19 kilometri de pistă de schi și șapte teleschiuri.

- Publicitate -

Publicat de

Distribuie articolul