Locuri pe care trebuie sa le vizitati in insula Creta

Insula Creta gazduieste nu numai situri arheologice, plaje cu apa cristalina si golfuri curate, ci si trasee de drumetii prin vai, canioane si paduri. O istorie de o mie de ani combinata cu o frumusete naturala uneori salbatica: aceasta este insula Creta, cea mai mare si mai populata dintre insulele grecesti.

Leagan mai intai al civilizatiei miceniene si apoi al celei minoice, insula Creta a fost un loc de ocupatie pentru multe popoare care si-au lasat aici mostenirii arhitecturale si culturale. In Creta puteti gasi unele dintre cele mai semnificative atractii ale Greciei, cum ar fi importante centre arheologice, cladiri religioase istorice, orase magnifice si muzee interesante. Toate acestea sunt combinate cu un mediu natural unic. Insula stie sa-i multumeasca chiar si pe cei mai tineri si petrecareti, intrucat mai multe locatii se dovedesc a fi destinatia ideala pentru cei care iubesc viata de noapte, petrecerile pe plaja si cluburi, pentru a dansa pana noaptea tarziu. Unitatile de cazare din Creta sunt numeroase si accesibile ca pret.

In Creta exista, de asemenea, un numar mare de cladiri religioase, inclusiv biserici, moschei si manastiri. Acestea din urma se dovedesc adesea a fi locuri cu adevarat speciale, deoarece sunt situate in medii izolate, departe de centrele orasului si in contexte unice. Manastirile au jucat un rol foarte important in istoria insulei, deoarece au fost adesea un loc de refugiu si ultimul bastion al rezistentei in timpul invaziilor Imperiului Otoman.

Palatul Knossos 

Unul dintre cele mai cunoscute locuri din mitologia clasica, magnificul Palat Knossos este situat la doar sase kilometri de orasul Heraklion. Knossos a fost capitala vechii civilizatii minoice unde a fost construit in 1900 i.Hr. un palat nu numai pentru a gazdui familia regala, ci si ca centru financiar, religios si comercial. Ramasitele acestei civilizatii importante se gasesc in interiorul sitului arheologic reconstruit de arheologul britanic Sir Arthur Evans. Desi, potrivit multor experti, reconstructia facuta nu reflecta originalul si este complet arbitrara, locul Palatului cu mai multe camere, curti si fresce minunate este o oprire de neratat. Trebuie vizitata camera tronului lui Minos si apartamentele regale unde, in special baile reginei, sunt o lucrare cu adevarat unica. Pe langa faptul ca este un important sit arheologic, Knossos este special, deoarece este legat de legenda Minotaurului, o creatura care este jumatate om si jumatate taur. Conform mitologiei grecesti, regele Minos a construit un labirint pentru a inchide Minotaurul, o creatura monstruoasa care a ucis tinerii locali. Povestea spune ca Tezeu a intrat in labirintul complicat si a ucis Minotaurul cu ajutorul Ariadnei, fiica regelui Minos. 

Phaistos

Al doilea cel mai faimos centru arheologic al insulei dupa Knossos, Phaistos este situat in campia Messara din prefectura Heraklion. Radamante, fiul lui Zeus si fratele mai mic al regelui Minos, a construit Palatul din Phaistos in jurul anului 1900 i.Hr. Complexul a fost din pacate distrus de un cutremur in 1700 i.Hr. dar apoi reconstruit dupa o structura foarte asemanatoare cu cea din Knossos. Complexul consta dintr-o intrare monumentala care ducea la curtea dreptunghiulara, inchisa de o colonada, la camerele depozitelor si la camerele de servicii. Curtea centrala, apartamentele regale si teatrul in aer liber se numara printre opririle care trebuie neaparat vizitate. 

Manastirea Arkadi 

Este cea mai importanta manastire de pe insula atat pentru farmecul sau, cat si pentru istoria care a facut-o protagonista unuia dintre cele mai tragice momente din Creta. In anul 1866, in timpul ocupatiei turcesti, Manastirea Arkadi a fost un loc de refugiu pentru diversi revolutionari si pentru o parte a populatiei care s-a razvratit impotriva stapanirii turcesti. Din acest motiv manastirea a fost atacata de turci care aveau mai multi oameni, mai multe arme si mai multe munitii decat populatia locala. Localnicii, pentru a nu renunta si a se da infranti in fata inamicului, au decis sa se arunce in aer cu depozitul de praf de pusca. Structura originala a manastirii a fost reconstruita si este acum deschisa turistilor. Manastirea este usor accesibila din orasul Rethymno, deoarece se afla la doar 20 km de ea. 

Daca sunteti cazati in Chania, vechiul port venetian este un obiectiv pe care trebuie neaparat sa-l vizitati, fiindca va asteapta inca din secolul 14. 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole