Matmata. Cum traiesc oamenii in orasul-pestera din Tunisia

V-ati imagina locuind in subteran, intr-o pestera? Locuitorii din Matmata nu gasesc nimic ciudat in a supravietui zi de zi sub pamant, feriti de soarele Tunisiei. In lume mai exista astfel de comunitati, in special in zonele cu climat secetos, care aleg acest mod de trai ca metoda alternativa de a scapa de temperaturile de foc.

Matmata. Cum traiesc oamenii in orasul-pestera din Tunisia
Vedere asupra Matmata Noua si Veche. Sursa foto: Wikipedia.org

Matmata – localizare

Matmata este un micut oras in partea de sud a Tunisiei. Orasul berber este alcatuit din Matmata Veche – zona in care casele sunt sculptate in pamant- si Matmata Noua -zona locuintelor supraterane. Practic, oamenii au sapata diferite camere in pamant conectate intre ele prin tunele, care pot comunica si cu locuintele vecinilor. Aceste pesteri artificiale transforma orasul intr-o destinatie unica, care merita explorata.

Matmata. Cum traiesc oamenii in orasul-pestera din Tunisia
Spre Matmata. Sursa foto: travelblog.org

Cum traiesc oamenii in orasul-pestera din Tunisia

Orasul-pestera a atras si atentia regizorilor de film, astfel americanul George Lucas a filmat in Matmata prima productie din trilogia ”Star Wars”. Casa lui Luke Skywalker este de fapt un hotel din subteran, numit Sidi Driss. In acest hotel, turistii care ajung prin aceste parti ale lumii pot simti din plin farmecul acestui teritoriu primitiv.

Matmata. Cum traiesc oamenii in orasul-pestera din Tunisia
Hotelul Sidi Driss. Sursa foto: tuktuk.ro
Matmata. Cum traiesc oamenii in orasul-pestera din Tunisia
Muzeu in orasul-pestera. Sursa foto: ourtour.co.uk

Tunisia este o tara surprinzatoare, cu taramuri aride si caldura, o destinatie preferata de turisti. Obiceiurile pastrate de mii de ani fac din aceasta un loc tocmai bun de aflat legende de demult.

Se spune ca orasul subteran ar fi fost fondat in timpul marilor lupte din regiune. In incercarea de a se pune la adapost din calea invadatorilor, locuitorii au sapat adanc in pamant si s-au adunat cu mic cu mare in odaile de lut.

Matmata. Cum traiesc oamenii in orasul-pestera din Tunisia
Seara in orasul tunisian. Sursa foto: descoperalocuri.ro

Ciudat sau nu, ideea tunisienilor a functionat, fiindca de-a lungul secolelor, acest oras a fost considerat un teritoriu pustiu. El fiind redescoperit in anul 1967, iar astazi este unul dintre cele mai sarace locuri din Tunisia. Localnicii isi duc cu greu zilele, terenurile uscate nu oermit agricultura, asa ca aleg satele din nordul Tunisiei. In sezonul de cules al maslinilor, familiile din Matmata se muta in nord pentru a munci si stau pana in toamna, atunci cand se intorc acasa.

Matmata. Cum traiesc oamenii in orasul-pestera din Tunisia
Matmata. Cum traiesc oamenii in orasul-pestera din Tunisia: casa subterana. Sursa foto: tuktuk.ro

In anul 1970 au inceput sa fie construite si primele case de la suprafata, insa cei mai multi dintre locuitori prefera casele lor traditionale din mosi stramosi.

In ultimii ani, odata cu mediatizarea orasului-pestera, Matmata a cunoscut si turismul. Iar pentru a atrage turistii, localnicii pastreaza cu sfintenie aspectul traditional al locului si le arata obiceiurile mostenite din generatie in generatie.
Ospitalitatea locuitorilor va va intampina chiar de la intrarea in oras, unde este amplasat numele orasului, format din litere uriase. Cumva, un fel de ”Bun venit!”pentru cei care ajung in regiune.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole