Muntii Curcubeu, China – Cand natura nu inceteaza sa ne uimeasca

Muntii Curcubeu din China apartin de Parcul National Danxia si sunt cunoscuti pentru culorile lor neobisnuite care imita un curcubeu pictat pe varfurile muntilor.

Acesta este doar un exemplu in care geologia ne capteaza atentia si ridica intrebarea: Care sunt cauzele pentru care Muntii Curcubeu sunt colorati in acest fel?

Parcul National Danxia Zhangye este situat in provincia Gansu din nord-vestul Chinei, care acopera 517 km². Zona face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, din anul 2009 si este destinatie pentru care opteaza multi turisti din intreaga lume.

Ceea ce a fost o data o stratigrafie orizontala si plana, a fost perturbata de placa indiana care s-a ciocnit cu placa euroasiatica, in urma cu aproximativ 55 de milioane de ani.

Acest proces a inaltat muntii, expunand rocile sedimentare care au fost bine ascunse sub suprafata pamantului. Intemperiile si eroziunea au indepartat straturile suprapuse de roci siliciclastice continentale si au expus formatiunile cu diferite mineralogii si chimii.

Acest lucru determina variatia izbitoare de culori vazuta in Muntii Curcubeu din China.
Mai precis, culorile muntilor sunt date de depozitele de gresie si minerale, care formeaza varfuri izolate si aflorimente stratificate abrupte.

Structura sa geologica speciala, combinata cu conditiile de desert, fenomenele de inghet-dezghet si vant, au condus la aparitia sa actuala.

Parcul National Danxia este situat in apropiere de orasul Zhangye – aproximativ 30 de minute vest cu masina, in provincia Gansu din nord-vestul Chinei.

Distanta dintre cele patru platforme ce poti fi vizitate este de aproximativ 8 kilometri si dureaza aproximativ 2 ore.

Cea mai buna perioada de vizitare este din iunie pana in septembrie, cand vremea este confortabila, iar combinatia de soare puternic si ploaie scoate in evidenta mai multe culori. Restul anului este foarte uscat.

Turistii care vor sa calatoreasca si sa cunoasca indeaproape acest univers spectaculos pot face excursii printre stanci sau pot merge cu barca, pe raul care strabate zona. De asemenea, turistii pot vizita numeroasele temple care se gasesc aici.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole