Orasele culturale ale Europei. 10 cele mai potrivite locuri pentru iubitorii artelor

Pentru aceia dintre dumneavoastra, pasionati de arhitectura, expozitii de arta, muzica, festivaluri cautam orasele culturale ale Europei. Prin masurarea statistica a unui sir de factori, inclusiv a exporturilor creative si a impactului sit-urilor UNESCO asupra economiei sale, iata 10 cele mai potrivite tari care contribuie cultural la scara globala. 

Malta

O tara mica, dar care pune pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial UNESCO, 9 obiective. Valletta, un oras magnific si capitala tarii se regaseste pe aceasta lista. Cultura malteza este reprezentativa pentru numeroase alte popoare care au intrat in contact cu insula in istoria sa, fiind condusa succesiv de fenicieni, greci, arabi si de Ordinul Cavalerilor Sf. Ioan.

Europa cu soare. 7 destinatii unde sa nu pleci fara ochelarii de soare
Europa cu soare. 7 destinatii unde sa nu pleci fara ochelarii de soare: Malta. Sursa foto: malta.intercontinental.com

Aceast melanj al culturilor se reflecta in mare parte in arhitectura sa uimitoare. Impresionanta Catedrala Sfantul Ioan este un prim exemplu de cladire baroca si este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase catedrale ale Europei.

Orasele culturale ale Europei: Austria

Orasele si arhitectura Austriei joaca un rol-cheie in identitatea sa culturala, centrele istorice din Salzburg si Viena fiind numite site-uri de patrimoniu mondial. Cladiri cum sunt catedrala Stephansdom din Viena sau castelele Schönbrunn si Burg Kreuzenstein dovedesc istoria bogata si variata a Austriei.

Orasele culturale ale Europei. 10 cele mai potrivite locuri pentru iubitorii artelor
Viena, Austria. Sursa foto: Pedro Szekely/ Flickr.com

Belgia

Multi dintre noi cand se gandesc la Belgia, au in minte ciocolata, dar si celebrul personaj de benzi desenate Tintin. Mult timp, aceasta tara a fost lider mondial in domeniul benzilor desenate. Georges Prosper Remi, mai bine cunoscut sub numele de Hergé, si-a inceput comedia lui Tintin in 1929, in timp ce Pierre Culliford a creat benzi desenate Smurfs in 1958. Musée Hergé este deschis in Louvain-La-Neuve si atrage curiosi de peste tot. Folclorul este de asemenea foarte important pentru cultura belgiana si se manifesta intr-o serie de festivaluri și carnavaluri in toata tara.

10 sate idilice ale Europei. Locuri pitoresti pentru o altfel de vacanta
10 sate idilice ale Europei. Locuri pitoresti pentru o altfel de vacanta: Dinant, Belgia. Sursa foto: gid.travel

Orasele culturale ale Europei: Italia

O tara cu o istorie bogata, cu o limba straveche, in care vechii locuitori ai acestor tinuturi au lasat numeroase urme. Indrazniti sa descoperiti Roma, cu al sau Colloseum, Pantheonul, Turnul din Pisa, Fontana di Trevi, Galeria Uffizi, Podul Rialto, Piata San Marco, Vaticanul. Sunt capodoperele acestei natiuni, repere turistice pentru calatorii lumii. Venetia, Florenta sau Bologna fiind unele dintre cele mai magnifice orase vechi ale Europei. Parcul National Cinque Terre, 5 sate cu farmec, pline de culoare, tipice Italiei, este unul dintre locurile care a convins UNESCO, astfel ca din 1997 este declarat sit de patrimoniu mondial.

Orasele culturale ale Europei. 10 cele mai potrivite locuri pentru iubitorii artelor
Roma. Sursa foto: andresumida/Flickr.com

Danemarca

Danemarca a pus accent pe arta, actiunile artistice fiind incurajate de guvern. Galeria Nationala de Art Statensmuseum pentru Kunst, gazduieste o vasta colectie de picturi daneze si internationale. Nici arhitectura tarii nu este de ocolit – Biserica Grundtvig din Copenhaga este un exemplu clasic de arhitectura expresionista. Printre atractiile ce nu trebuie uitate sunt Observatorul astronomic Rundetaarn, Palatul Christiansborg, primaria din Copenhaga.

Orasele culturale ale Europei. 10 cele mai potrivite locuri pentru iubitorii artelor
Copenhaga. Sursa foto: Edi Weıssmann/ Flickr.com

Orasele culturale ale Europei: Estonia

Estonia ofera o arhitectura uimitoare sub forma capitalei sale medievale, precum si o serie de restaurante incitante si atragatoare, cu cele mai bune preparate din bucataria nordica si est europeana. Cu toate acestea, muzica este, in mare masura, parte din cultura Estoniei. Exista o varietate de festivaluri muzicale – Saptamana muzicala din Tallinn se desfasoara in primavara, iar Festivalul de muzica populara Viljandi se desfasoara in timpul verii.

5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti?
5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti?Tallin, Estonia. Sursa foto: playtech.com

Germania

Ca si Belgia, o mare parte a identitatii culturale a Germaniei se afla in traditiile si festivalurile sale. Oktoberfestul din München a devenit un eveniment global, milioane de vizitatori fiind prezenti in fiecare an pentru sarbatoarea berii germane. De altfel, si piata Weihnachtsmarkt sau piata de Craciun fac parte din traditii. Sute de astfel de piete se gasesc pe intreg teritoriul Germaniei – Christkindlesmarkt din Nürnberg sau la Striezelmarkt din Dresda. Iar numitorul comun al acestora sunt preparatele traditionale si obiectele prelucrate manual.

Orasele culturale ale Europei. 10 cele mai
Orasele culturale ale Europei. 10 cele mai potrivite locuri pentru iubitorii artelor. Fürstbischöfliche Schloss- Castelul Episcopilor, Munster. Sursa foto: Polybert49/ Flickr.com

Orasele culturale ale Europei: Irlanda

Cultura irlandeza se invarte in jurul unui puternic simt al identitatii. Sarbatoarea de Sfantul Patrick celebreaza cultura irlandeze, in timp ce peisajul, mitologia si orasele tarii joaca un rol-cheie in marile sale lucrari de literatura. Mai mult decat atat, frumusetea naturala a Irlandei joaca un rol important in patrimoniul sau cultural. Insulele Aran atrag milioane de vizitatori pe an si se numara printre simbolurile naturale ale Irlandei.

5 orase din Europa pe care sa le vizitezi in anul 2018
5 orase din Europa: Dublin, Irlanda. Sursa foto: brides.com

Luxemburg

Cultura luxemburgheza este reprezentata de cele trei limbi nationale – franceza, germana si luxemburgheza. In ciuda acestei lipse de coeziune aparenta, Luxemburgul poseda, de fapt, o scena culturala deosebita. Orasul este situat pe platouri inalte, cu poduri care acopera chei ametitoare. De altfel, mediul urban angreneaza localncii si turisti deopotriva in minunate concerte, pana la expotii de arta si muzee. Castelul Bourschied si Castelul Beaufort sunt doua dintre atractiile ce nu trebuie ratate!

Orasele culturale ale Europei. 10 cele mai
Luxemburg. Sursa foto: https://www.vielweib.de/2016/06/luxemburg-stadt/

Orasele culturale ale Europei: Olanda

Olanda are o multime de peisaje culturale iconice, de la canalele din Amsterdam, pana la campurile de lalele inflorite, pana la morile de vant din Kinderdijk – sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Muzeul Rijksmuseum din Amsterdam este o necesitate pentru iubitorii de arta, cum ar fi sa admirati „The Milkmaid” (c.1660) si „Isaac and Rebecca” (1661) tablouri ale lui Rembrandt.

Amsterdam, Olanda. Sursa foto: guideurope.eu

O serie de muzee mai mici sarbatoresc operele si cultura olandeza, deschizandu-le publicului. Muzeul Van Gogh din Amsterdam expune faimoasa „Floare de floarea-soarelui” (1889), in timp ce fabrica Royal Delft permite o privire asupra procesului din spatele realizarii ceramicii.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole