Statiunea Moroeni. Ni se pregateste o bijuterie turistica in Bucegi. Care sunt planurile

Ministerul Turismului a lansat spre consultare publica proiectul de atestare a  statiunilor turistice din 4 localitati. Acestea sunt Borsa -judetul Maramures, Dambovicioara-judetul Arges, orasul Navodari-judetul Constanta si comuna Moroeni din zona Padina-Pestera -judetul Dambovita. Conform proiectului, aceste localitati vor putea fi promovate ca statiuni turistice si vor avea sanse mult mai mari sa atraga fonduri nerambursabile.

Zona Padina – Pestera se afla de multi ani in atentia autoritatilor, ce vor sa faca o statiune montana in Muntii Bucegi. Insa, edilii locali si-au dat seama ca nu pot face fata fluxului mare de turisti. Dupa refacerea DJ713 si DJ714 turistii veniti in zona nu aveau locuri de parcare si nici cazare. In 2016, presedintele de atunci al Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, anunta ca proiectul ar putea dura si 10 ani. Iar autoritatile din Moroeni se vor implica pentru buna dezvoltare a zonei Padina-Pestera, ce include si comuna damboviteana, se arata pe adevarul.ro.

Marcaje Padina-Pestera. Sursa foto: euinlume.ro
Marcaje Padina-Pestera. Sursa foto: euinlume.ro

Ni se pregateste o bijuterie turistica in Bucegi. Care sunt planurile

In prezent, in zona Padina-Pestera exista cateva cabane si hotelul Pestera, care sunt puse la dispozitia turistilor. In anul 2009, ministrul de atunci al Turismului, Elena Udrea, a mentionat, intr-o conferinta, despre realizarea in zona a unei statiuni montane. Proiectul prevede construirea unor partii de schi, instalatii de transport pe cablu, piscine, echipamente pentru zapada artificiala, iluminat nocturn si reabilitarea infrastructurii rutiere.

Padina-Pestera. Sursa foto: cabana-casa-noastra.blogspot.ro/Florian Ispas
Padina-Pestera. Sursa foto: cabana-casa-noastra.blogspot.ro/Florian Ispas

Partiile din zona turistica Padina-Pestera ar urma sa aiba lungimi cuprinse intre 800 si 3.400 de metri. De altfel, pe langa piscine vor exista si bazine destinate kinetoterapiei. La scurt timp dupa anuntarea acestui proiect, autoritatile dambovitene au inceput expropierea unor terenuri in aceasta zona pentru realizarea partiilor de schi.

Despre Moroeni

Comuna Moroeni se afla in nordul judetului Dambovita. Pe raza sa se afla o parte din Parcul Natural Bucegi, Lacul Bolboci, izvoarele Ialomitei, pestera Ialomita, cheile Zanoagei. La limita cu judetul Prahova este Varful Omu, cel mai inalt din Muntii Bucegi si Babele. Pentru aceia dintre d-voastra care sunteti soferi si doriti sa ajungeti in zona, accesul se face prin soseaua DN71, care leaga Sinaia de Targoviste. Nu uitati sa va opriti si in zona Lacul Scropoasa, lacul artificial de un albastru turcoaz ce este inconjurat de paduri dese.

Lacul Scropoasa, judetul Dambovita. Sursa foto: locuridinromania.ro
Lacul Scropoasa, judetul Dambovita. Sursa foto: locuridinromania.ro

Despre zona Padina-Pestera

Chiar daca zona nu dispune de foarte multe unitati de cazare, Padina-Pestera este destinatia ideala din Muntii Bucegi pentru cei care adora natura. Statiunea are numeroase obiective turistice precum: Babele, Sfinxul, Pestera Ialomitei, Lacul Bolboci, Cheile Tatarului. Zona este preferata si de biciclisti, aici existand trasee de mountain bike, precum si un Maraton al Bucegilor, concurs ce se desfasoara in fiecare vara.

De asemenea, pe Platoul Padina a avut loc timp de 7 ani, la 1.509 metri altitudine, Padina Fest. Din 2017, festivalul de muzica alternativa a fost inlocuit cu Padina Folk.

Tot in aceasta zona exista trasee turistice cu grade variate de dificultate, trasee pentru escalada si traseele de schi, unde puteti admira peisaje unice ale Bucegilor, la altitudini de pana la 2.505 metri.

Ce puteti face in zona Padina-Pestera. Obiective turistice in Bucegi

Bucegii sunt poate cei mai frumosi munti ai Carpatilor. Cu altitudini la care veti atinge cerul, cu peisaje desprinse din atlasele geografice si o multime de obiective turistice. Toate aceste particularitati fac aceasta zona cea mai iubita si vizitata de oamenii muntelui. Datorita faunei, florei de aici zona a fost declarata parc natural, infiintat de abia in anul 2000. Parcul Natural Bucegi are o suprafata de 32.497 hectare, ce adaposteste cel mai inalt varf, Omu cu 2.505 metri altitudine.

Lacul Bolboci

Barajul Bolboci se afla la o altitudine de 1.438 de metri pe raza judetului Dambovita, pe cursul raului Ialomita. Structura sa de beton, la 55 de metri inaltime, suporta o capacitate de 18 milioane de metri cubi apa, fiind o sursa de alimentare cu apa potabila a orasului Targoviste. Barajul si lacul Bolboci sunt amplasate intr-un cadru natural foarte frumos, cu aer tare de munte, datorita caruia turistii aleg sa vina in aceasta zona.

Lacul Bolboci

Babele si Sfinxul

Babele si Sfinxul sunt simbolurile Bucegilor. An de an, monumentele naturii atrag turisti din toate colturile lumii. Legendele spun ca formatiunile stancoase, Babele o intruchipeaza pe Baba Dochia cu oile ei, care au inghetat pe cand erau pe munte. Despre Sfinx-ul din Bucegi se crede ca acesta a inspirat la crearea monumentului egiptean. Ce cunoastem sigur e faptul ca aceste formatiuni creeaza un peisaj arhaic, iar de la aceasta altitudine veti putea admira un peisaj de vis.

Babele, Bucegi. Sursa foto: hotelmarasinaia.ro
Babele, Bucegi. Sursa foto: hotelmarasinaia.ro
Sfinxul, Bucegi. Sursa foto: romanialapas.ro
Sfinxul, Bucegi. Sursa foto: romanialapas.ro

Pestera Ialomitei

Pestera Ialomitei este un alt obiectiv turistic cautat de curiosii care ajung in Bucegi. Pestera este alcatuita din 4 sali legate intre ele: sala Mihnea Voda, galeria Pasaj, sala Decebal si Sfanta Maria. Dupa acestea veti intra in sala Raspantie si in Sala Ursilor, care este cea mai mare-72 de metri. Turul pesterii se incheie cu Altarul, locul in care oamenii lasa cruci si lumanari aprinse. La intrarea in pestera se afla si Manastirea Ialomitei, ridicata in secolul al XVI-lea de voievodul Tarii Romanesti, Mihnea cel Rau.

Pestera Ialomitei. Sursa foto: romaniajournal.ro
Pestera Ialomitei. Sursa foto: romaniajournal.ro
Interior Pestera Ialomitei. Sursa foto: adevarul.ro
Interior Pestera Ialomitei. Sursa foto: adevarul.ro

Crucea Caraiman

Usor de recunoscut, chiar si pe vreme rea, Masivul Caraiman este muntele din Bucegi pe care trebuie sa urcati, macar o data.  La o altitudine de 2.291 de metri a fost amplasata Crucea Eroilor Neamului, un monument unic in Europa. Aceasta a fost inaltata la cererea cuplului regal Regina Maria si Ferdinand I, in memoria ceferistilor care si-au pierdut viata in timpul Primului Razboi Mondial. De pe Caraiman veti putea atinge norii, iar peisajele asupra Vaii Seci si restul Bucegilor va vor incarca pentru un an de zile.

Crucea de pe Caraiman, Bucegi. Sursa foto: turistcenter.ro
Crucea de pe Caraiman, Bucegi. Sursa foto: turistcenter.ro

Castelul Cantacuzino

Intre versantii din Bucegi, in statiunea Busteni, se ascunde Castelul Cantacuzino. Chiar daca nu la fel de spectaculos si celebru precum Pelesul, Catelul Cantacuzino reuseste sa impresioneze prin stilul sau neoromanesc. Cladirea a fost ridicata in anul 1911 din dorinta printului si fost ministru al Romaniei, Gheorghe Grigore Cantacuzino. In epoca comunista castelul a fost transformat in sanatoriu, dar in prezent acesta functioneaza ca muzeu. Un loc in care veti putea admira munca mesterilor locali. Castelul Cantacuzino are numeroase vitralii, balustrade din piatra, plafoane pictate, toate evocand trecutul membrilor familiei Cantacuzino.

Castel Cantacuzino. Sursa foto: robelo.ro
Castel Cantacuzino. Sursa foto: robelo.ro

Mai puteti trece pe lista atractiilor turistice din Bucegi si Cascada 7 izvoare cu cea mai pura apa din Europa, Cascada Urlatoarea, Castelele Peles si Pelisor, Rezervatia Naturala Pestera Cocora, Varful Omu, Cascada Caraiman sau Castelul Bran.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole