Povestea stațiunii care a devenit pustie peste noapte. Doar militarii au acces aici

În anii 70, aici își petreceau vacanțele vedete internaționale precum Richard Burton sau Brigitte Bardot. Hotelul Argo, de pe strada JFK, era favoritul actriței Elizabet Taylor. Stațiunea era comparată cu Riviera francează și se spune că e un centru al manifestărilor artistice și intelectuale.

Este vorba despre stațiunea cipriotă Varosha, care după 1974, când a fost divizat Cipru, a intrat sub ocupația armatei turce. Locuitorii din Varosha și-au lăsat casele și lucrurile personale când au auzit că militarii turci avansează spre ei și e posibil să fie prinși într-un masacru. Totul s-a întâmplat în câteva ore. Au sperat că se vor întoarce după ce lucrurile se vor liniști.

Nu s-a mai întâmplat asta, iar de aproape 40 de ani, stațiunea a devenit un loc pustiu, împrejmuită cu garduri de sârmă. În momentul invaziei turcilor, Varosha avea o populație de 39.000 de locuitori. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat sentințe pentru opt greci ciprioți care au avut proprietăți în această stațiune. CEDO a stabilit că aceștia trebuie să primească despăgubiri între 100.000 și 8 milioane de euro de la Turcia.

O rezoluție a Națiunilor Unite, din 1984, a cerut plasarea stațiunii sub control ONU și a interzis să fie colonizată zona din care grecii au fost obligați cu amenințarea armelor să plece. Abia în 2003 s-au relaxat restricțiile militare, iar ciprioții din ambele tabere au primit dreptul să intre în zona protejată de ONU, trecând „Linia Verde”.

Însă cei care aveau amintiri din această stațiune au fost șocați când au văzut că întregul loc s-a transformat într-o zonă parcă lovită de apocalipsă.

Natura a preluat contrololul. Pe cei șase kilometri pătrați ai stațiunii au început să crească vegetația, inclusiv în fostele hoteluri și locuințe. De curând, se pare că adepții greci și turci s-au pus la aceeași masă și este posibil ca Varosha să fie transformată într-un oraș ecologic.

FOTOGRAFIA PRINCIPALĂ: TomasNY/Wikimedia commons

Varosha, Famagusta, Chipre

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole