Presa germană: România distruge cele mai vechi păduri pe care le are Europa

Presa germană a observat că România pune în pericol de dispariție cele mai vechi fonduri forestiere din Europa. Die Ziet amintește că în Vestul și Centrul Europei suprafețele împădurite sunt rare. Totuși, în Estul continentului au mai rămas zone împădurite, iar cele mai mari suprafețe se află pe teritoriul României.

Germania sesizează dispariția pădurilor virgine de la noi din țară

Cu toate acestea, presa nemțească subliniază că „Nu mai pot fi văzute multe zone împădurite în prezent”, acestea fiind amenințate de activitățile ilegale de defrișare care au luat din nou amploare în România, scrie stiripesurse.ro.

În acest context, Die Ziet susține că legislația Europei ar trebui să protejeze pădurile virgine ale României, aflate în mare parte în partimoniul umanității UNESCO: „România are o adevărată comoară naţională – UNESCO a stabilit în 2007 că pădurile virgine europene sunt parte a patrimoniului umanităţii, conferindu-le protecţie specială”.

Aproape 55% din zonele forestiere de la noi au dispărut începând cu 2005

Chiar dacă reglementările din țară interzic defrișările, aproximativ 55% din zonele forestiere au dispărut începând cu 2005. „Cel puţin teoretic. Deoarece, practic, 54% dintre zonele forestiere au fost distruse începând din 2005, conform estimărilor asociaţiei Euronatur. Tăierile ilegale şi corupţia le ameninţă”, multe companii de cherestea europene (in special din Austria) sunt active pe teritoriul țării noastre.

În acest context, ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe a declarat că a descoperit cea mai mare operațiune de tăiere de arbori de la noi din țară, informează mediafax.ro. Este vorba de zona ocolul Sighet, în Maramureș, unde o pădure a fost rasă, mai mult de 100.000 de metri cubi puși la pământ. Mai mult, acesta a informat că de 8 ani tot dispar pădurile din această zonă și nimeni nu sesizează. Acesta dorește ca toți cei responsabili de aceste tăieri să fie cu cătușe la mâini cât mai curând.

Alte trei organizații nongevernamentale de mediu din România au depus plângere la Comisia Europeană împotriva Ministerului Mediului. Această cerere vizează tăierile ilegale de arbori din zonele protejate și din pădurile virgine, considerate parte din patrimoniul umanității, informează mediafax.ro.

Răspunsul Comisiei Europene nu a întârziat să apară

Ca răspuns, Comisia Europeană a cerut României să înceteze tăierea ilegală de păduri și să implementeze corect regulile europene impuse. „Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu”, arată scrisoare trimisă de Comisia Europeană, scrie digi24.ro.

„De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările”, conform documentului.

Astfel, Comisia Europeană acordă o perioadă de 2 luni pentru a răspune la scrisoare: „Prin urmare, Comisia a decis să emită o scrisoare de punere în întârziere, acordând acestor țări două luni pentru a răspunde și pentru a-și adopta și comunica planurile până la acest termen limită. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române, elene și malteze un aviz motivat”.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole