Prima dată într-un aeroport? Iată toții pașii prin care trebuie să treci

Avionul este o variantă tot mai populară atunci când vine vorba de călătorit, iar motivele sunt multe. Nivelul de siguranță este destul de mare, distanțele sunt parcurse rapid, iar prețurile ajung de multe ori să fie mai echitabile decât cele ale alternativelor. Procesul de îmbarcare în avion este mult mai complex decât cel pe care trebuie să îl parcurgi atunci când călătorești cu trenul ori cu autocarul, însă odată ce vei învăța pașii necesari și justificarea lor, totul o să ți se pară perfect rezonabil. Ce trebuie să ai în vedere, dacă mergi pentru prima dată pe un aeroport?

Check-in-ul

Înainte de a ajunge la aeroport, primii pași pe care îi ai de parcurs sunt alegerea destinației și achiziționarea biletelor. După ce ți-ai ales destinația, poți căuta online bilete pe care bine ar fi să le achiziționezi cât mai din timp, întrucât prețul unui bilet crește odată cu apropierea datei călătoriei. În cazul în care ți-ai ales destinația și ai găsit o ofertă excelentă, dar nu dispui de resurse pentru a achiziționa biletul, poți obține un credit rapid de la Viva Credit. Avantajul acestei variante este că un credit pe termen scurt poate fi returnat în condiții foarte avantajoase, după ce te ajută să profiți de o oportunitate pe care, poate, nu o vei mai întâlni ulterior. După ce ai reușit să pui mâna pe bilet, următorul pas este acela de a finaliza check-in-ul. Cea mai la îndemână variantă este să finalizezi acest proces online, de acasă, iar apoi să printezi biletul sau să îl descarci în smartphone. Alternativa este finalizarea check-in-ului la aeroport. În acest sens, compania pe care o vei folosi pentru zbor are amenajată o zonă dedicată de ghișeuri unde clienții pot finaliza check-in-ul. Așează-te la coadă, dacă ai ghinionul să existe una, și nu uita să ai cu tine buletinul și, dacă vei călători într-o țară din afara Uniunii Europene, pașaportul. Odată ajuns la ghișeu, angajații companiei te vor ajuta să finalizezi check-in-ul și vei putea ulterior să parcurgi pașii următori.

Controlul de securitate

După ce finalizezi check-in-ul, urmează destul de inconfortabilul proces al controlului de securitate. Totuși, acest proces este foarte util și asigură pasagerilor siguranța că ceilalți nu urcă la bord cu obiecte periculoase. În zona de control, vei observa niște benzi pe care va trebui să așezi o tavă de plastic. În tavă, îți vei depune bagajul, care va fi scanat printr-un aparat cu raze X. Trebuie să depui și orice accesoriu pe care îl porți și care are părți metalice, inclusiv cureaua, geaca sau ceasul. În timp ce bagajul tău va fi scanat, și tu vei trece printr-un scanner ce detectează prezența obiectelor metalice. După ce se va confirma că totul este în regulă, vei putea trece către pasul următor. Nu uita să verifici pe site-ul companiei aeriene regulile referitoare la conținutul și dimensiunea bagajului.

Drumul până la îmbarcare

După ce treci de controlul de securitate, urmează controlul pașapoartelor și al buletinelor. La acest control este posibil să trebuiască să petreci mai mult timp, în funcție de cozile existente. Ulterior controlului, vei ajunge într-o zonă a aeroportului în care se găsesc mai multe ecrane pe care sunt afișate informații referitoare la zborurile din perioada următoare. Trebuie doar să identifici cursa ta, pe care o vei recunoaște după destinație și ora plecării, și să reții numărul porții de îmbarcare. Poți alege să mergi direct la poartă și să aștepți acolo deschiderea ei, fie să petreci timp în magazinele din zona duty free, variantă agreabilă în special atunci când ai mult timp la dispoziție.

Locul din avion

Dacă ai ajuns cu bine la poarta de îmbarcare, următorul pas este acela al verificării bagajelor. Trebuie să te informezi, înainte de a-ți face bagajul, care sunt condițiile referitoare la acest aspect, pentru că ele diferă de la companie la companie. Dacă nu optezi pentru bagaj de cală, dar depășești dimensiunile și greutatea maximă admise pentru bagajul de mână, va trebui să plătești taxe suplimentare. După ce ai trecut și de controlul bagajelor și al biletelor, urmează drumul până la avion. Fie vei avea acces direct în avion, de la poartă, fie va trebui să parcurgi distanța cu autobuzele dedicate. Odată ajuns la avion, vei urca în el și îți vei căuta locul scris pe bilet. Bagajul de mână va fi așezat deasupra capului, în niște rafturi special amenajate, iar tu îți vei ocupa locul, te vei face confortabil și vei asculta instrucțiunile personalului de zbor.

Dacă nu ai mai zburat până acum, pașii pe care îi ai de urmat pot suna complicat, dar nu sunt deloc așa. Trebuie să te înarmezi cu răbdare, să citești cu atenție regulile de pe site-ul companiei de zbor și să urmezi instrucțiunile personalului de la aeroport.

Călătorie plăcută!

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole