Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea

Statiunea Sovata este renumita pentru minele de sare si pentru lacurile sarate cu proprietati balneo-climaterice, inca din Evul Mediu. Ceramica de Corund este o alta atractie, apreciata in Romania si peste hotare. Nu sunt de trecut cu vederea nici Salina Praid, Lacul Sfanta Ana si Cheile Bicazului.

Iata harta noastra turistica, pe care va invitam sa o descoperiti:

Partia Alunis

Alunis este singura partie de schi din judetul Mures si se afla la aproximativ 5 kilometri de Sovata. Partia are doua trasee, unul pentru incepatori, cu o lungime de 300 de metri, pe aici circula si un teleschi. Iar cel de-al doilea are un grad de dificultate mediu, se intinde pe 1.100 de metri si are o diferenta de sol de 350 de metri.

Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Alunis. Sursa foto: blog.hotelguru.ro
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Partia Alunis,. Sursa foto: cdn.blog.hu

Bine de stiut! Ambele trasee sunt dotate cu nocturna si tunuri de zapada. Tarifele de schi incep de la 6 lei pentru adulti, iar pentru copii biletul de urcare costa 4 lei. Partia are un strat de zapada de 25 de centimetri si se schiaza in conditii bune, potrivit sovata.ro.

Conacul Bernady

Pe strada Trandafirilor la numarul 133, in Sovata se afla Conacul Bernady Gyorgy. O vila somptuoasa pentru acele vremuri, construita in stil romantic. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1930 si ideea i-a apartinut primarului de atunci al Targu Muresului, Bernady Gyorgy. Cladirea este realizata din lemn si se incadreaza perfect in peisajul alpin. Nu va descurajati de ruina pe care o veti gasi! Merita inclusa in traseul vostru, numai pentru povestea cu parfum de epoca.

Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Conacul Bernady. Sursa foto: castelintransilvania.ro

Statiunea Sovata: Muntele de Sare-Canionul de sare

La 9 kilometri de Sovata natura a creat un tablou extraterestru. In comuna Praid, in Rezervatia Muntele de Sare, totul in jur este alb. Cristale, cruste, lapiezuri, buchetele, toate formele le veti intalni in saratura din Praid. Muntele de sare este cel mai mare zacamant din Romania si este ingropat in pamant pana la 3 kilometri, cea mai mare adancime din Europa.

Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Muntele de sare. Sursa foto: ofertesejurromania.ro

Apa care trece pe aici, Paraul Corund a sapat in muntele sarat formand Canionul de sare-Cheile Corundului. Ce atractii mai sunt in zona? Mina Jozsef ce dateaza din 1762, azi inchisa si baile cu namol terapeutic sarat, unde veti gasi si ”reteta”imbaierii.

Lacurile din Sovata

Stiati ca statiunea Sovata este renumita pentru lacurile sale? Sunt 7 la numar: Lacul Negru, Alunis, Lacul Verde, Rosu, Lacul Mierlei, Lacul Serpilor si Lacul Ursu. Toate ape clorurate si sodice, cu proprietati benefice pentru sanatate si cautate din ce in ce mai mult de turisti. Cel mai faimos dintre ele este Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi. Detine 3 recorduri mondiale! Este cel mai mare lac helioterm din lume, are vegetatie si se stie data la care s-a format.

Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi. Sursa foto: hotelconcrete.ro

Comuna Corund

Stiati ca exista ceramica dantelata? Ceramica de Corund, apreciata si peste hotare, pastreaza si astazi vechiul mestesug al bunicilor. Daca tot sunteti prin zona ar fi pacat sa nu aflati tainele mesterilor populari. La numai 20 de kilometri de Sovata veti pasi intr-un univers al olarilor din Transilvania. Aici fiecare casa este practic un atelier, unde sunt expuse obiecte din ceramica atent lucrate.

Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Ceramica Corund. Sursa foto: tarancutaurbana.ro
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Ceramica Corund. Sursa foto: Ana A. Negru/ revista-satul.ro

Salina Praid

O cura cu sare de mina? Salina Praid este locul perfect si o despart de statiunea Sovata doar 10 kilometri! Situata in bazinul Muntilor Gurghiului, in judetul Harghita, salina este una dintre cele mai mari din Romania si Europa.

Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Salina Praid. Sursa foto romaniaoriginal.info
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Praid. Sursa foto: ioanaspune.ro

Ca sa ajungeti in mijlocul salinei, un autobuz va va duce printr-un coridor lung de 1.500 de metri si veti mai cobora 300 de trepte abrupte. Aerul de aici este eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.

Lacul Rosu

De o frumusete stranie, Lacul Rosu este cel mai mare lac montan si baraj natural din Romania. Lacul s-a format in urma cutremurului din 1838, care a produs desprinderea unei portiuni din Muntele Ghilcos. Privelistea inspaimantatoare este alimentata de bucatile de copaci care plutesc pe apa si sunt marturia padurii inundate. Este un loc pe care trebuie sa il vedeti si se afla la 59 de kilometri de Sovata. Localnicii il mai numesc si Lacul Ucigas, in jurul sau existand numeroase legende.

Lacul Rosu. Cum s-a format cel mai straniu loc din Romania
Lacul Rosu. Cum s-a format cel mai straniu loc din Romania. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Cheile Bicazului

Granita dintre Transilvania si Moldova este reprezentata de Cheile Bicazului. Incep in aval de Lacul Rosu si fac parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas. Drumul, presarat cu serpentine si pesteri, sapate in stancile de calcar, este de o frumusete rara. Chiar daca se afla la 80 de kilometri de Sovata, traseul este unul spectaculos pe care merita sa il parcurgeti.

Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Cheile Bicazului. Sursa foto: triptoromania.net
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea
Statiunea Sovata. 9 motive pentru care sa vizitezi secuimea: Cheile Bicazului. Sursa foto: bloguldecalatorii.ro

Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana, singurul lac de origine vulcanica din Romania se afla in apropiere de Tusnad, la aproximativ 150 de kilometri de Sovata. Apa lacului, alimentata doar de precipitatii are o puritate ridicata, asemanatoare cu cea a apei distilate. Nu veti regreta ca ati parcurs atata drum. Zona este una extrem de linistita, cu ioni negativi si va aduce relaxarea binemeritata.

Lacul Sfanta Ana. Sursa foto: descoperalocuri.ro

Stiati ca aici se afla si Lacul cu muschi-Tinovul Mohos? Din cauza solurile instabile ale mlastinii, daca stati prea mult aici, puteti fi inghititi.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole