Gratis spre munte și spre mare. Tinerii care nu vor mai călători cu nașul

0
647
FOTO: Europafm.ro
FOTO: Europafm.ro

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat că studenții vor beneficia de gratuitate la transportul intern feroviar, începând cu data de 1 februarie.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută o ordonanță de urgență care prevede că studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport inten feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Biletele se vor elibera la casele de bilete ale stațiilor și agențiile de cale ferată pe baza legitimației de student. Până acum, potrivit unei hotărâri de Guvern din 1996, elevii și studenții aveau o reducere de 50% pentru transport. În prezent, în învăţământul de stat şi privat sunt înmatriculaţi un număr de aproximativ 520.000 studenţi.

CFR încearcă să fie mai atractiv și a pregătit mai multe tipuri de servicii. De exemplu, închiriază trenuri în regim charter, ca în cazul avioanelor, pentru cei care vor să meargă în vacanță în grupuri mari sau să organizeze petreceri private. Trenul poate fi închiriat inclusiv pentru călătorii și distracții în perioada sărbătorilor de iarnă.

Prețul este stabilit în funcție de opțiunile pe care le aleg clienții. De exemplu, pentru varianta de Tren Charter pe ruta Bucureşti Nord- Braşov şi retur (în aceeaşi zi), având în compunere două vagoane clasa 1 (salon) şi un vagon restaurant, este un preț care începe de la 25 euro/km.

De asemenea, CFR Călători a anunțat că a pus în circulație un vagon dedicat special transportului de biciclete și de schiuri. Vagonul-prototip are 20 de locuri pentru biciclete sau schiuri, 20 de locuri pentru călători și un spațiu pentru un bar-bistro.

Reprezentanții CFR spun că acest vagon apare după ce mai multe solicitări au fost făcute de călători. De asemenea, în funcție de cât de popular va fi, ar putea apărea și alte vagoane asemănătoare.

Vagonul va putea fi comandat și de grupuri care vor să călătorească pe diferite rute cu trenul, transportând în același timp și echipamentul sportiv. Solicitarea se face cu cel puțin cinci zile înainte de efectuarea călătoriei.

FOTO: Europafm.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here