Valea Hartibaciului, o experienta de incercat. Locurile idilice din Transilvania

Nu exageram daca spunem ca Valea Hartibaciului reprezinta o zona etnica-culturala deosebita, unica si care transcende timpului. Sa mai spunem si ca prin aceasta vale, mocanita, ciclo-drezina si moto-drezina isi plimba calatorii, pret de o ora, de la Cornatel la Hosman. Distanta parcursa este de 8 kilometri, iar pasagerii pot admira frumusetea salbatica a locurilor. Se viziteaza Ferma-scoala de la Cornatel, Biserica fortificata de la Hosman, Muzeul de la Altana si veti avea timp suficient pentru o pauza pe pajiste. 

Valea Hartibaciului, o experienta de incercat. Locurile idilice din Transilvania
Valea Hartibaciului. Sursa foto: zh.wikipedia.org

Valea Hartibaciului este de trecut pe harta turistica! Frumoasa vale cuprinsa intre Brasov, Sighisoara si Sibiu se alatura celorlalte locuri idilice din Transilvania.

Fara o apa care sa curga pe pamantul fertil al acestui triunghi sasesc nu ar mai exista vale, asa ca Raul Hartibaciu isi ia rolul in serios, incepandu-si calatoria din Padurea Barcut, din satul cu acelasi nume satul al Brasovului. Strabate 88, 2 kilometri spre Iacobeni, Agnita, Hosman, Nocrich si alte asezari rurale sasesti unde traditiile nu au fost uitate. Calatoria sa se termina odata ce intalneste Cibinul, la randul sau continuad calatoria pana la Olt.

Valea Hartibaciului, o experienta de incercat. Locurile idilice din Transilvania
Altana. Sursa foto: cjsibiu.ro

Pe Valea Hartibaciului se afla si calea ferata ingusta Sibiu-Agnita, odinioara cea mai lunga cale ferata din Romania.

Valea Hartibaciului: vesnicia lumii de la sat

Valea Hartibaciului insumeaza 90 de kilometri de pajisti, dealuri, sate, oamenii locului, cerul albastru si salbaticia de inceput de lume.

Potrivit naturalistilor, aici, pe valea raului Hartibaciu, si-a facut cuib acvila tipatoare mica. Probabil veti spune si ce-i cu asta, e doar o pasare, dar una protejata prin lege, in lume existand aproximativ 20.000 de perechi. In sezonul cald, in Romania ajung 4.000 de pasari, multe dintre ele in zona centrala a Transilvaniei.

Valea Hartibaciului, o experienta de incercat. Locurile idilice din Transilvania
Satul Hosman. Sursa foto: Pinterest.com

Putin explorata, aceasta vale adaposteste unele dintre cele mai incredibile sate. Hosman este unul dintre ele si opriti sa vedeti moara veche, care inca cerne faina localnicilor. O biserica construita in secolul al XIII-lea merita vazuta pentru turnul sau de aparare in care se poate urca.

Norich, un al sat, dar cu aceeasi atmosfera pe ulitele sale care, la o atenta cautare, va vor dezvalui casa in care s-a nascut baronul Samuel von Brukenthal.

Totul este spectaculos pe Valea Hartibaciului asa ca, popasurile lungi si dese chiar vor condimenta aventura voastra in aceasta zona. De altfel, biciclistii convinsi vor avea un traseu excelent pe soseaua care leaga Sibiul de Agnita.

Traseul „Drumul naturii” de pe Valea Hartibaciului, initiat de Sibiu Turism, este unul din cele cinci itinerarii turistice tematice in Sibiu, asa ca inscrieti-va!

Valea Hartibaciului, o experienta de incercat. Locurile idilice din Transilvania
Agnita – Biserica fortificata. Sursa foto: cjsibiu.ro

Cele mai pitoresti sate din Transilvania

Renumita odinioara pentru breslele de mestesugari, Agnita se mandreste cu una dintre  cele mai vechi fortificatii sasesti. In acest mic orasel rural, folclorul are locul sau de cinste, hora Jiana inca aduna tinerele fete si feciorii. Nu ocoliti bucatele traditionale, o supa de gaina cu taitei de casa niciunde nu-i mai buna ca aici. La desert aveti hencles, o prajitura cu fructe, traditionala, atat de buna incat nimeni nu ii rezista.

Valea Hartibaciului, o experienta de incercat. Locurile idilice din Transilvania
Privire de ansamblu asupra Dealului Frumos. Sursa foto: http://opa-df.blogspot.com
Biserica Fortificata din Dealul Frumos. Sursa foto: cjsibiu.ro

Din Agnita, la nu mai mult de 3 kilometri veti ajunge in centrul Romaniei, la Dealul Frumos, din comuna Merghindeal. Satul sibian este loc frecventat si de Printul Charles si are o istorie de sute de ani, fiind atestat documentar pe la 1280. Turistii care calatoresc prin aceste parti sunt anuntati ca au ahuns in centrul geografic al tarii printr-un panou informativ. Urcati dealul pentru a privi in departare, cuprindeti asezarile rurale si imprejurimile de la inaltime, musai cu un aparat foto.

Valea Hartibaciului, o experienta de incercat. Locurile idilice din Transilvania
Cornatel. Sursa foto: cjsibiu.ro

La Cornatel, familiile cu copii au un program educativ si interactiv la Ferma-Scoala, unde cei mici pot afla tainele echitatiei, pot vedea animale, pot face catarari sau pot incerca utilajele dintr-o curte saseasca.

Incheiati vacanta pe Valea Hartibaciului cu ultime poze, la apus in care surprindeti pitorestile asezari sasesti!

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole