5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti?

Organizatia Mondiala a Sanatatii a pus pe lista tarile care nu sunt imbacsite de poluare, iar noi ne-am grabit sa va spunem care sunt cele 5 state cu cel mai pur aer din lume. Finlanda ocupa primul loc, locuitorii sai respirand cel mai sanatos aer. Potrivit OMS, specialistii au inregistrat in Finlanda cel mai scazut indice ale poluarii, 6 micrograme de particule poluante la un metru cub de aer.  Celelalte tari clasate in primele 5 sunt: Estonia, Suedia, Canada, Norvegia si Islanda. Le luam si noi pe rand si va spunem ce puteti face in fiecare destinatie:

Finlanda

Supranumita si ”Tara celor o mie de lacuri”, Finlanda nu este doar tara lui Mos Craciun, ci si a oamenilor sanatosi tun. Aici gasiti cel mai bun aer din lume, asa ca aveti motiv sa programati un concediu lung, pentru a va incarca plamanii de oxigen. Daca sunteti fani natura, aflati ca finlandezii au cele mai bune oportunitati de a face drumetii. Puneti pe lista de vizitare Helsinki, Suomenlinna-zidurile fortificate ce au aparat tara, Muzeul in aer liber Seurasaari si, neaparat, o plimbare cu feribotul.

5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti?
5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti? Vara in Helsinki, Finlanda. Sursa foto: finlanda.ro

Estonia

Tarile nordice au o energie pe care nu o veti gasi nicaieri. Si nici nu este departe, Estonia se afla la doar cateva ore de zbor cu avionul. Labirintul strazilor din capitala Tallin si arhitectura locului fac din acest oras unul dintre cele mai vizitate. Pentru o atmosfera medievala autentica vizitati Castelul Kuressare, aici au loc adesea spectacole cu cavaleri. Iar de vreti putina liniste, micul orasel Haapsalu, la 2 ore de Tallin, este locul potrivit!

5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti?
Tallin, Estonia. Sursa foto: playtech.com

Suedia

O alta tara care isi rasfata locuitorii cu aerul sau nemodificat este Suedia. Aflata in Peninsula Scandinava, aceasta tara a fost odata taramul vikingilor. Pe urmele lor puteti parcurge un traseu care sa includa Arhipelagul Stockholm, cu ale sale peste 24.000 de insule. Ca sa parcurgeti distantele dintre acestea puteti inchiria o barca sau merge cu feribotul. Briza racoroasa a marii va va fi insotitor de bord! Cei care apreciaza mesterii sticlari au ocazia sa vada un adevarat Regat de Cristal in Smaland si isi pot folosi si  indemanarea.

5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti?
5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti?Stockholm, Suedia. Sursa foto: ghideuropean.ro

5 state cu cel mai pur aer din lume: Canada

Din Europa parcurgem drum lung si ajungem pe taram american, unde, surpriza, gasim cel mai curat aer, si asta in Canada. Atat va spunem, explorati Parcul National Banff din Alberta! Aici veti putea admira apele de smarald inghetate ale Lacului Moraine, vedeta retelelor sociale si ale revistelor geografice. Siropul de artar este o emblema a statului, savurati acest deliciu cu celebrele clatite americane. Granville Island din Vancouver este locul unde isi dau intalnire artistii, un loc al evenimentelor culturale si merita sa fie si el inclus in atractiile zonei.

5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti?
Lacul Moraine, Parcul National Banff, Canada. Sursa foto: lonelyplanet.com

Norvegia

Declarata, oficial, una dintre cele mai frumoase tari din lume, iata ca a venit randul si Norvegiei sa fie inclusa in topul celor mai ozonate tari. Rezervati din timp bilete daca vreti sa programati un sejur pe aceste taramuri inghetate, traiul este destul de piperat prin aceste parti. Dar fie si ca mergeti pentru aurora boreala sau ”Luminile Nordului”merita tot efortul. Aici se afla si seiful de seminte al lumii, Svalbard International Seed Vault care adaposteste sub un munte din Arhipelagul Svalbard mostre din fiecare planta.

5 state cu cel mai pur aer din lume. Unde mergem in vacanta linistiti?
Lofoten, Norvegia. Sursa foto: nordic.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole