Baile termale de la Germisara. Spa-ul milenar al dacilor si romanilor

Baile termale de la Germisara, prea putin cunoscute de catre turisti, se numara printre cele mai importante obiective turistice din Hunedoara. ,,Thermae Germisara” sau ,,Germisara cum thermis”, asa cum erau cunoscute aceste bai de catre daci, isi mai pastreaza si astazi forma din antichitate. 

Baile termale de la Germisara. Spa-ul milenar al dacilor si romanilor
Germisara. Sursa foto: traveleurope.ro

In acele timpuri, aceste bai cu apa calda erau un adevarat centru SPA, frecventat de catre cei mai instariti locuitori ai provinciei. Numele ,,Germisara”, de origine traco-dacica, atesta faptul ca dacii cunosteau dinainte proprietatile curative ale izvoarelor termale. Insa, romanii au reusit sa creeze centrul balnear pentru rasfatul trupului si sufletului. Au captat izvoarele subterane in bazinele sapate in pamant si au creat camere de baie care comunica intre ele.

Baile termale de la Germisara. Spa-ul milenar al dacilor si romanilor
Centrul spa milenar. Sursa foto: locuridinromania.ro

Apele parcurg 15 kilometri pana sa ajunga in ,,Dambul romanilo”, asa cum localnicii il numesc. Apele de aici sunt bogate in calciu, magneziu, fier si potrivit de calde – 33 de grade Celsius – pentru o baie terapeutica.

Baile termale de la Germisara: Tezaurul localitatii Geoagiu Bai

Potrivit arheologilor acest loc este si un lacas de cult. In baile termale s-au descoperit statuile unor zeitati precum Esculap, Hygeea si Diana, dar si un templu dedicat Nimfelor. Descoperirile de la Geoagiu-Bai nu se opresc aici. Drumul roman, de aproape 200 de metri, sta marturie maiestriei mesterilor romani. Specialistii au mai gasit, in acest loc de legenda, 11 placute votive din aur, monede, dar si alte obiecte antice. Asa ca drumul pana aici merita!

Baile termale de la Germisara. Spa-ul milenar al dacilor si romanilor
Baile termale de la Germisara. Spa-ul milenar al dacilor si romanilor: vedere de sus. Sursa foto: pressalert.ro

Complexul termal in timp

Dupa retragerea romanilor, Termele Romane se pare ca au fost parasite. De abia in secolul al XVI-lea, exista dovezi ca regele Ungariei de atunci, Ioan Sigismund Zápolya, folosea baile cu apa calda. Statiunea Geoagiu Bai este atestata documentar in secolul al XIX-lea, iar, odata cu dezvoltarea asezarii, mare parte din vechea asezare s-a pierdut.

Anii ce au urmat au adus cu ei si transformari ale bailor termale, fundul craterului fiind acoperit cu beton. Insa, locul tot merita vizitat pentru energia acumulata in atatia ani si care se simte de cum pasiti.

Baile termale de la Germisara. Spa-ul milenar al dacilor si romanilor
Complexul termal roman Germisara. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Daca ajungeti in aceasta parte a tarii, vizitati si Biserica Rotonda, un vechi lacas de cult ridicat de cruciatii ce au trecut prin Valea Geoagiului. O alta cladire ce merita atentia voastra este Cetatea Ardeu, situata la 20 de kilometri de orasul Geoagiu, in Muntii Apuseni. Cascadele Clocota, Castelul Corvinilor, Pestera Prabusita sau Muntii Poiana Rusca sunt alte motive pentru care puteti sa pregatiti vacanta in Hunedoara.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole