Biletele de avion s-ar putea scumpi. UE cere o taxă pentru transportul aerian

Nouă state membre ale Uniunii Europene cer Comisiei Europene să impună o taxă pentru transportul aerian la nivel comunitar. Solicitarea a fost adresată, printr-o scrisoare adresată vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene pentru pactul ecologic european, Frans Timmermans, semnată de miniștrii de Finanțe din țări precum Germania, Franța, Olanda, Danemarca sau Suedia.

Țările care au făcut solicitarea spun că o astfel de taxă „unde poluatorii plătesc un preț mai corect pentru folosirea transportului aerian” este necesară pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Comparativ cu cele mai multe mijloace de transport, aviaţia nu este suficient evaluată”, susţin oficialii celor nouă state membre UE în scrisoarea trimis Comisiei Europene.

Între timp, în Europa sunt deja țări care au impus eco-taxe companiilor aeriene. Franța, de exemplu, spune că acești bani vor merge la îmbunătățirea infrastructurii feroviare. Companiile aeriene au anunțat că vor introduce taxa în bilete și acestea vor costa cu până la 18 euro mai mult.

Taxa se va aplica pentru avioanele care decolează din Franța, nu și celor care aterizează în țară. Din acest impozit, Franța ar urma să câștige în jur de 180 de milioane de euro.

Suedia are o taxă asemănătoare pe transportul aerian de anul trecut, iar Olanda va lua aceeași măsură începând de anul viitor, dacă nu se ajunge la un acord în acest sens la nivel european.

De asemenea, guvernul german a aprobat luna trecută un proiect de lege prin care se vor scumpi călătoriile cu avionul și se vor ieftini cele cu trenul. Măsura urmărește să-i determine pe cetățeni să aleagă trenul în locul avionului și mașinii personale și automat să se reducă considerabil emisiile de CO2 până în 2030.

Executivul german a promis că va anunța în fiecare an, începând cu 2025, ținte de reducere a emisiilor poluante și să mențină obiectivul zero emisii pentru anul 2050.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole