Capitalele europene ale turismului SMART in 2019. Unde ne planificam vacantele

Daca aveti dubii cu privire la urmatoarele vacante, va spunem ca au fost desemnate capitalele europene ale turismului SMART in 2019. Asa ca, totul se simplifica, afland unde va puteti planifica concediul, fie pentru urmatoarele luni, fie pentru noul an.

Si pentru ca vorbim despre cele mai ce orase din Europa, am aflat, potrivit Mediafax, ca orasele Helsinki si Lyon sunt preferate. Acestea au ajuns pe primul loc in prima competitie Capitala Europeana a Turismului Smart (European Capital of Smart Tourism). Decizia apartine juriului Uniunii Europene, care pe 24 septembrie, la Bruxelles au fost desemnati castigatorii. Ceea ce le-a adus pe primele pozitii, a fost abordarea inteligenta a turismului, masurile inovative si diversele programe, asa ca pana la ,,capitale europeane ale turismului SMART in 2019” a fost doar un pas.

La acesta prima editie a competitiei s-au inscris 38 de orase din 19 tari ale Uniunii Europene.

Juriul a fost alcatuit din reprezentanti ai Comisiei si ai Parlamentului European, ai Comitetului European al Regiunilor si ai Consiliului Uniunii Europene in 2018, Bulgaria si Austria.

Capitalele europene ale turismului SMART in 2019

Organizatorii competitiei au mai desemnat castigatoare si alte patru orase, care s-au incadrat in celelalte patru categorii: Accesibilitate, Sustenabilitate, Digitalizare si Mostenire culturala si creativitate.

Incadrat la prima categorie, Accesibilitate, juriul a remarcat Malaga, orasul andaluz  impresionant. Ceea ce a contat pentru jurizare a fost proiectul de regenerarea urbana cu punct de plecare artistica si culturala. Trebuie mentionat ca in acest oras exista Muzeul Picasso, cat si o filiala a Centrului Pompidou pentru arta contemporana.

Pentru a doua categorie, Sustenabilitate, a fost premiat centrul cultural, stiintific, economic, politic si administrativ al Sloveniei, Ljubljana. De ce s-a calificat aici? Motivul il reprezinta investiitile in valoare de 27 de milioane de euro ale primariei in arta si cultura. Nu mai spunem de faptul ca noile tehnologii sunt des folosite in promovarea obiectivelor turistice.

La a treia categorie, Digitalizare s-a incadrat Copenhaga si nici nu ne este cu mirare. Putem spune ca aceasta capitala a Danemarcei a fost declarat un laborator pentru testarea noilor tehnologii. 

Ultima categorie, Mostenire culturala si creativitate ne aduce in atentie orasul Linz. Faimos oras in epocile apuse, urbea austriaca este strabatuta de Dunarea tulbure. Orasul este cunoscut pentru arhitectura baroca, Muzeul Lentos si Centrul Ars Electronica.

Malaga, Ljubljana, Copenhaga, Linz vor primi Premii Turism European Smart pentru realizarile lor.

De cealalta parte, triumfatorii, capitalele turistice ale anului 2019, Helsinki si Lyon vor primi tot suportul pentru o vizibilitate mult mai mare la nivelul Uniunii Europene. Vor fi notate cele mai frumoase obiective, cele mai idilice peisaje, vor fi cautate locuri unice. Iar de acest lucru se vor ocupa numai experti in domeniul comunicarii si al brandingului. Pe tot parcursul anului se vor desfasura o serie de evenimente dedicate.

Castigatorii vor fi premiati pe data de 7 noiembrie, in cadrul unei festivitati prilejuite de sarbatorirea Zilei Europene a Turismului.

Ce inseamna turism SMART?

Acest concept are in vedere folosirea tehnologiilor digitale pentru imbunatatirea experientei turistice. Se asigura astfel accesibilitatea, mai ales pentru turistii cu mobilitate redusa, si sunt adoptate abordari sustenabile in ceea ce priveste valorificarea resurselor naturale si protejarea mediului. Printre orasele finaliste din concurs s-au mai numarat si Buxelles, Nantes, Palma de Mallorca, Poznan, Tallinn si Valencia.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole