Ce poți face cu un IQOS în bagajul de vacanță? Păreri IQOS după ce am testat dispozitivul

0
1122
Ce poți face cu un IQOS în bagajul de vacanță? Am testat dispozitivul și mi-am făcut câteva păreri clare

În urmă cu aproape două săptămâni discutam cu Ana Maria despre gadgeturile care nu trebuie să lipsească din bagajul de vacanță și, dintr-una într-alta, am ajuns și la dispozitivul IQOS, o alternativă heat-not-burn la țigările clasice.

Am sugerat că ar fi o idee bună să fie adăugat pe listă, dar cum niciunul dintre noi nu-l încercase până acum, am ajuns la concluzia că ar fi bine să-l testez înainte să-l recomand. Este cea mai bună variantă de a afla care sunt avantajele și dezavantajele, părerile despre un astfel de dispozitiv, mai ales pentru cineva care călătorește mult.

Am intrat în posesia unui kit IQOS foarte repede, după ce am dat o fugă până în cel mai apropiat centru comercial, cel de la Lujerului. Tot ceea ce am făcut a fost să completez un formular pe site-ul IQOS.ro, iar de restul s-au ocupat reprezentanții lor. Până la experiența propriu-zisă, ar trebui să încep mai întâi cu kitul propriu-zis.

Ce conține un kit IQOS

În cutia pe care am primit-o de la reprezentanții IQOS am găsit toate piesele necesare pentru o experiență completă. Cele mai importante sunt dispozitivul electronic IQOS 2.4+ (care mai este numit și holder sau stilou) și încărcătorul de buzunar.

În plus, am mai găsit un dispozitiv de curățare – arată ca un ou din plastic alb, dar conține două perii care pot fi folosite pentru curățarea holderului IQOS -, dar și câteva bețișoare de curățare și un cablu USB și un ștecher pentru alimentarea de la priză.

Pe lângă cele de mai sus, am mai adăugat 5 pachete de rezerve de tutun HEETS, pe care le-am primit gratuit. Nu sunt țigări, deși au filtru, și se folosesc exclusiv cu dispozitivul IQOS. De altfel, primul sfat pe care l-am primit a fost să nu încerc să aprind cu bricheta un HEETS, pentru că a fost creat doar pentru dispozitivele IQOS. Tehnologia heat-not-burn nu arde tutunul, doar îl încălzește suficient cât să elibereze nicotina și aroma autentică de tutun sub formă de aerosol.

Prima experiență IQOS, primele păreri

Trebuie să recunosc că am căutat mai multe păreri despre IQOS pe internet și am citit atent ce au scris cei care au avut părerile respective. Am intrat în posesia kitului într-o vineri, dar m-am abținut să testez dispozitivul la birou, asta și pentru că am vrut să ajung acasă și să am liniște și mai puține priviri curioase atunci când încerc IQOS pentru prima oară.

Încărcătorul portabil și holderul erau amândouă încărcate, așa că am ieșit pe balcon, m-am așezat confortabil și am fixat o rezervă HEETS în dispozitiv. Una dintre problemele frecvente cu care se confruntă utilizatorii de IQOS este ruperea lamelei care încălzește tutunul, așa că nu trebuie să rotești rezerva atunci când o introduci în dispozitiv.

Pentru mine a fost suficient să apăs încet și constant pe capătul cu filtrul, apoi am acționat butonul de activare a holderului. Vibrația acestuia din urmă anunță când a început experiența IQOS, iar când ledul a rămas aprins înseamnă că lamela s-a încălzit și poți să tragi primul fum din IQOS.

Eu am avut HEETS Amber, rezerve de tutun nici slabe, nici tari, și HEETS Blue, care sunt mentolate. Trebuie să spun că primul fum de HEETS Amber a fost… ciudat, pentru că nu semăna cu nimic cunoscut.

Mi s-a părut că are gust de nuci prăjite, dar faptul că nu-l puteam identifica prea ușor a fost datorită faptului că tutunul este încălzit, nu ars. Acum, dacă te gândești că fumul de țigară arsă are toate drăciile alea pe care le știm cu toții (gudronul e doar unul dintre ele), e normal ca experiența IQOS să fie mai plăcută și să nu te lovească drept în plămâni. Cât despre gust, e chestie de obișnuință: nu-mi plăceau nici țigările clasice prima dată când am fumat, la sfârșitul facultății (examene, sesiune, stres).

În zilele următoare gustul m-a prins și am început să-l apreciez mult mai mult, cu cât mă obișnuiam cu el. Asta și pentru că – simultan cu testarea IQOS-ului – am renunțat la țigările clasice, pentru că riscam să nu înțeleg nimic din noua experiență. După ce m-am obișnuit cu aroma – și cred că am descoperit tonuri și nuanțe noi cu fiecare HEETS încercat, fie că era Amber sau Blue -, mi-a fost mult mai ușor să descopăr avantajele IQOS.

Păreri despre IQOS. Ce avantaje oferă un dispozitiv IQOS

Unul dintre primele lucruri pe care le observi atunci când utilizezi un dispozitiv IQOS este absența fumului. Aburul pe care îl expiri este, de fapt, un aerosol care se disipează imediat în aer. Dispozitivul nu elimină fum, așa cum face o țigară clasică atunci când „se fumează singură”, și de aici decurg alte avantaje, la fel de importante.

Prima experiență IQOS am avut-o pe balcon, dar la întoarcerea în casă nu miroseam a fum ars. Nici mâna cu care am ținut dispozitivul, nici hainele nu miroseau. Respirația, într-adevăr, a păstrat aroma, dar nu a durat mai mult de câteva minute și a dispărut și aceasta.

În plus – și trebuie să fiu sincer aici -, unul dintre motivele care m-au încântat la ideea de IQOS și poate marele avantaj pe care l-am văzut pentru un fumător plecat în vacanță a fost faptul că puteam pufăi din IQOS și în spații închise. Și am făcut-o, chiar în repetate rânduri. În urma mea nu a rămas mirosul neplăcut de tutun ars și nici nu mi-am bătut capul cu scrum, scrumieră, farfuriuțe sau alte recipiente. Pur și simplu am aruncat rezervele HEETS la gunoi și… atât.

Pentru un fumător care călătorește des, un IQOS în bagaje poate să facă viața mult mai ușoară și mult mai plăcută. Absența fumului rezultat în urma arderii înseamnă că hainele nu vor mai fi îmbâcsite, cantitatea de substanțe toxice inhalate este mult redusă, scapi de mirosul de tutun ars, poți fuma și în spații închise – deși în restaurante, baruri sau alte locuri publice e bine să te interesezi înainte la cineva de-al casei.

Câteva ponturi de care e bine să ții cont

După fiecare experiență HEETS, dispozitivul trebuie pus la încărcat pentru câteva minute. La început, acest lucru m-a enervat, pentru că eram obișnuit să fumez uneori câte două țigări clasice și cu IQOS trebuia să aștept. Cu toate astea, până la urmă mi-am dat seama că e un lucru bun, pentru că nu am mai fumat în lanț, cum spun americanii.

Un alt lucru specific IQOS este faptul că fiecare experiență este limitată la 6 minute sau 14 fumuri, oricare dintre aceste limite este atinsă prima. Înainte știam clar cât mai am de fumat, dar în cazul IQOS mi-a luat ceva să mă obișnuiesc cu durata, în condițiile în care stăteam cu inima strânsă că am pierdut numărul pufurilor sau al minutelor. Partea bună este că dispozitivul vibrează cu 30 de secunde înainte de final, și știi că mai ai 2 fumuri sau jumătate de minut la dispoziție.

Cât despre mentenanța dispozitivului, trebuie să știi că acesta trebuie curățat cu ajutorul periilor din kit cel puțin o dată la fiecare 20 de HEETS, dar uneori e bine să o faci chiar mai repede, pentru că se mai întâmplă să rămână bucăți de tutun în dispozitiv. În plus, la fel de important e să urmezi instrucțiunile și să încarci de fiecare dată la maximum încărcătorul portabil. Dar astea sunt reguli valabile pentru toate dispozitivele electronice.

A, încă ceva. Dacă ai mai multe tipuri de HEETS și le alternezi, așa cum am făcut eu cu primele două pachete – Amber și Blue -, e bine să cureți dispozitivul IQOS după fiecare utilizare. Mai ales după ce utilizezi o rezervă metolată – aroma acesteia poate să se păstreze și la HEETS-ul următor.

În rest… ai grijă cum manevrezi holderul, nu-l forța atunci când îl deschizi ca să scoți rezerva HEETS. Și să nu uit: nu te grăbi să înfigi rezerva în holder: mie mi s-a întâmplat de câteva ori să o bag invers, cu filtrul înainte, ca într-un portțigaret. Am observat neatenția destul de repede, înainte să pornesc dispozitivul. Așadar, atenție… și răbdare.

La final, mă pot declara foarte încântat de dispozitivul meu IQOS (dacă ar fi să îmi exprim părerile despre IQOS, ele ar fi în mod clar pozitive), pentru că m-a scăpat de multe dintre lucrurile neplăcute pe care le asociam cu fumatul. Este o alternativă viabilă atunci când pleci la drum și vrei să te bucuri de gustul tutunului oriunde ai fi. Într-adevăr, poți pleca cu pachetele de țigări după tine, dar cât timp vor rezista hainele până să ia miros de tutun ars?

Cam asta a fost experiența mea IQOS și vă recomand să încercați, măcar, dispozitivul, pentru că nu există nimic mai bun ca lucrurile pe care le învățăm din proprie experiență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here