Cum va crește teritoriul României cu 350 de hectare până în 2020

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a dat undă verde pentru cea de-a doua parte a unui amplu proiect de extindere a plajelor afectate de eroziunea costieră.

Dacă se pune în acțiune acest plan, până în 2020, aproape toate plajele de pe litoralul Mării Negre vor fi cu mult mai mari, iar suprafața de uscat a României va fi mai mare cu 350 de hectare.

Anul acesta ar urma să înceapă primele lucrări. Prima fază a proiectului, pentru care Guvernul a alocat deja peste un miliard de lei, vizează zonele Periboina şi Edighiol, Mamaia Nord şi Centru, Constanţa, Agigea şi Eforie Sud.

În prezent, plajele din partea de nord a staţiunii Mamaia au 45 de metri. După finalizarea lucrărilor, lăţimea acestora se va dubla.

În cadrul aceluiași proiect este cuprinsă și reconstrucția digului din spatele Cazinoului de la malul mării, din Constanța. În cea de-a doua etapă vor fi extinse plajele din zonele Costinești, Olimp, Jupiter, Neptun, Mangalia, Venus, Aurora, Saturn și 2 Mai. Deocamdată, pentru această etapă încă nu sunt fonduri alocate.

Lucrările urmează să se întindă pe o lungime de 35 de kilometri. Specialiștii spun că sunt necesare aceste lucrări pentru ca litoralul românesc să nu dispară pur și simplu.

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare -Dezvoltare Marină spun că în ultimii 50 de ani pe tot litoralul românesc s-au pierdut peste 2.200 de hectare de zone de nisip, iar depunerile au fost doar pe o zonă de aproximativ 70 de hectare. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 3,4 miliarde de lei.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole