Focul Viu, rezervația din România unică în Europa

În Valea Milcovului, în satul Andreiașul de Jos, se află o rezervație naturală unică în Europa. Localnicii au denumit-o „Focul Viu”, datorită flăcărilor ce ies în permanență din pământ.

Fenomenul rar se datorează gazelor care ies din pământ și ard natural continuu. Focul Viu este destul de puțin cunoscută turiștilor din România și nu prea este promovată în circuite turistice.

Structura geologică a zonei, foarte faliată și alcătuită din roci sedimentare, corelată cu faptul că nu sunt ape subterante de adâncime, favorizează ieșirea la suprafață a unor gaze uscate acumulate în subsol, care se aprind, de regulă de la razele solare.

De asemenea, atunci când plouă se sting, însă se poate vedea cum apa bolborosește în locul în care iese gazul. Cercetătorii spun că nu există un număr exact de ieșire a hidrocarburilor și se schimbă pe măsură ce apar noi orificii, pe o arie de aproximtiv 40 de hectare.

Intensitatea, durata și înălțimea focurilor variază în funcție de anotimp. Flăcările pot atinge de la câțiva centimetri până la aproape jumătate de metru.

Cercetătorii spun că în timpul cutremurelor de pământ, limbile de foc pot ajunge și la peste doi metri înălțime. Măsurătorile arată că ar fi arse în zona Focului Viu în fiecare an în jur de 50 de tone de metan.

În apropierea „focului viu” va fi construit un foișor în care turiștii se pot adăposti de soare și de ploaie, pentru a admira peisajul.

Localnicii, foarte primitori cu turiștii, i-au acordat o simbolistică mistică. Aceștia spun că focul viu este un protector al animalelor.

Turiștii pot admira și alte peisaje. În zona Andreiașu de Jos se află trei lacuri – Mocearu, Meledic și Limpede. Tot în apropiere sunt și vulcanii noroioși și mai multe peșteri.

Pe lângă drumețiile în rezervația geologică sau pe valea Milcovului, turiștii pot organiza și competiții de off-road sau să facă vizite la crame în care să deguste celebrele vinuri ale locului.

SURSA FOTO: pensiunealaculmocearu.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole