Imagine extrem de rară: un “curcubeu orizontal” care a umplut tot cerul

Curcubeele de foc nu sunt de fapt curcubee și nici nu au nimic de-a face cu focul. Cunoscute tehnic sub numele de arcuri circumhorizontale, aceste fenomene optice apar atunci când soarele se află la 58 ° deasupra orizontului. Se remarcă mai ales prin nuanțe roșiatice în partea superioară.

Cer de poveste surprins de un fotograf devine viral instantaneu 

Celălalt factor care duce la formarea acestor arcuri sunt norii cirrus, care sunt nori subțiri și plini care apar la altitudini mai mari. Aparentele flăcări sunt de fapt cristale de gheață suspendate în aer. Temperatura unde există acești nori este scăzută. Prin urmare, sunt făcuți din cristale de gheață hexagonale. Aceste fenomene optice denumite și halouri sunt produse de interacțiunea luminii cu particule de gheață din atmosferă, în special în norii cirrus.

Practic, lumina intră în cristalele de gheață hexagonale, orientate pe orizontală, printr-o față laterală verticală și iese prin fața de jos aproape orizontală. Nu contează ce dimensiune au cristalele, singurul lucru care contează este orientarea – este nevoie de lumină pentru a trece prin cristale foarte specifice într-un unghi foarte specific și de aceea sunt de obicei destul de rare.

Aceste “curcubee de foc” apar în condiții speciale, sunt mult mai rare și mai greu de observat. Cu toate acestea, frecvența lor depinde de locația la anumite latitudini. În Statele Unite, este relativ obișnuit să fie văzute de mai multe ori în fiecare vară, în timp ce fenomenul este destul de rar în latitudinea mijlocie și nordul Europei. Așadar, de exemplu, șansele de formare a acestor „curcubee de foc” în Los Angeles este de 5-10 ori mai mare decât în ​​Londra.

Cu toate acestea, aceste condiții nu provoacă doar arcuri circumhorizontale. Norii iridiscenți și arcurile infralaterale pot crea, de asemenea, nori frumos colorați în curcubeu. Cel mai bun loc pentru a vedea “curcubee de foc” este într-un loc cu o latitudine medie și care este aproape de ecuator.

Curcubeele de foc, mult mai dese în SUA decât în Europa

Cum s-a mai precizat, pentru a se forma halourile, soarele trebuie să fie foarte înalt pe cer, la o înălțime de 58 ° sau mai mult. Cerul sau ceața care conțin cristale de gheață relativ mari în formă de placă trebuie sa fie, de asemenea, prezente. Cerința de altitudine solară are drept consecință că halourile sunt imposibil de văzut în locațiile nordice de 55 ° N sau sudice de 55 ° S (deși un arc circumhorizontal lunar ar putea fi vizibil).

În alte latitudini, este vizibil mai mult sau mai puțin în jurul solstițiului de vară. De exemplu, la Londra, Anglia, soarele este suficient de ridicat pentru 140 de ore între mijlocul lunii mai și sfârșitul lui iulie. În comparație cu Los Angeles unde soarele este mai mare de 58 de grade pentru 670 de ore între sfârșitul lunii martie și sfârșitul lunii septembrie. Deci, curcubeele de foc sunt de 10 până la 20 de ori mai des întâlnite în Statele Unite decât în Europa.

Diferența dintre un curcubeu normal și halouri este că, în timp ce curcubeele de ploaie se formează când lumina soarelui trece prin picături de apă scăzute în atmosferă, arcurile circumhorizontale apar atunci când lumina este reflectată de cristale de gheață hexagonale plate.

Fotografiile cu fenomenul rar au înconjurat lumea imediat

“Am asistat astăzi la un fenomen deosebit pe lacul Sammamish”, scrie fotograful Cessna Kutz pe Instagram, după ce a împărtășit imaginea fascinantă cu toată lumea. “ Un curcubeu orizontal! Pentru mine a fost ca un memento al speranței și dragostei mai mult decât teamă și panică în aceste vremuri tulburi. Stați în siguranță acolo unde sunteți, prieteni!”, a adăugat aceasta.

După ce a postat fotografiile, acestea au devenit virale aproape instantaneu. “Sincer nu credeam că aceste fotografii vor fi atât de populare”, a spus Cessna pentru un post de știri. “Voiam doar să împărtășesc un moment frumos la care am fost martoră. Sunt foarte pasionată de fotografie, așa că sunt recunoscătoare că Dumnezeu a folosit fotografiile mele pentru a sensibiliza oamenii, nu doar din intreaga națiune, ci din intreaga lume. Mi-a îmbunătățit afacerea cu fotografii și a avut un impact imens asupra oamenilor, ceea ce mă face să mă simt nemaipomenit.”

Sursa poze: boredpanda.com

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole