Lacul Razim. Marea cu apa dulce din sudul tarii

Lacul Razim este marea cu apa dulce din sudul tarii, un loc fabulos, situat in apropierea unui alt univers unic in Europa, Rezervatia Deltei Dunarii. Cel mai mare lac din Romania este format din cateva limanuri si lagune, o adevarata oaza de liniste, cautata din ce in ce mai mult de turisti in sezonul cald. Lacul cu apa sa dulce se intinde pe o suprafata generoasa de 400 de kilometri patrati si va invitam sa aflati cate ceva despre acest loc.

Lacul Razim. Marea cu apa dulce din sudul tarii
Lacul Razim. Marea cu apa dulce din sudul tarii. Sursa foto: informatii-romania.ro

Se apropie minivacanta de 1 Mai si spunem ca Lacul Razim este destinatia perfecta pentru aceste zile, care se anunta calduroase. Iar traseul pana la destinatie, Sarichioi-Tulcea sau ,,satul galben” este unul presarat de localitati istorice. O sa va minunati in fata agriculturii clasice, a lanurilor verzi si a padurilor din sudul tarii. Imediat ce veti ajunge la Razim, nu veti avea cum sa nu fiti impresionati de ceea ce vedeti. Luciul apei nesfarsit si cadrul natural salbatic, ce se dezvolta netulburat, aerul curat, linistea, apa perfecta pentru balaceala. Toate acestea creeza cadrul perfect pentru un weekend de neuitat, departe de aglomeratia de pe litoral.

Lacul Razim-Halmyris, laguna de pe litoralul Marii Negre

In antichitate lacul purta numele de Halmyris si comunica cu Marea Neagra prin gura Periteasca si gura Portita.  Acest ecosistem a fost neatins de mana omului pana in anul 1980, an in care s-au efectuat indiguiri. Primind apa dulce a Dunarii, prin bratul Sfantul Gheorghe, in ani, limanul si-a indulcit apele. Iar in timp, pestii marini care puteau fi gasiti in apele sale si-au pierdut urma, lasand loc pasarilor si specilor de apa dulce.

Lacul Razim. Marea cu apa dulce din sudul tarii
Lacul Razim. Marea cu apa dulce din sudul tarii: cu barca pe apele dulci ale limanului. Sursa foto: cronicaromana.net

Turistii pot profita de plimbarile cu caiacul ori cu barca spre Insula Popina. Aceasta poate fi admirata de la distanta, fiind declarata rezervatie naturala strict protejata. Plimbarea, care va va deconecta de la tumultul urban, nu ar trebui sa dureze mai mult de 2 ore, dar merita. Putini sunt aceia care se lauda ca au ajuns prin aceste locuri si au vazut fiecare loc ascuns al limanului.

Lacul Razim. Marea cu apa dulce din sudul tarii
Lacul Razim. Marea cu apa dulce din sudul tarii: cetatea Argamum pe malul Limanului Razim. Sursa foto: Wikipedia.org

Aceasta regiune nu este foarte dezvoltata din punct de vedere turistic. Insa, daca ajungeti in zona va puteti caza in Mamaia, Delta Dunarii sau in celelalte statiuni. Gustati din deliciile gastronomiei locale, preparatele din peste sunt renumite!

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole