Meteora – locul unic de pe taramurile grecesti | Vacanta in Grecia

In coltul de nord-vestic al Tesaliei, albia intinsa a raului Pinios isi face loc printre canioanele Muntilor Pind. Aici, in umbra muntilor si chiar dincolo de orasul Kalabaka, masivele piscuri gri se ridica maiestuos spre cer.
Este un peisaj ciudat, dar care iti taie rasuflarea si care a fost sculptat de vant si apa, pe parcursul a mii de ani.

Aceste roci netede, verticale, au devenit o destinatie favorita pentru alpinisti, insa nu sunts singurii care apreciaza isprava pustnicilor din secolul al 9-lea, care au urcat pentru prima data pe aceste varfuri, stabilindu-se in pesteri si in fisurile rocilor.

La cativa kilometri nord-vest de Kalabaka, impresionantele stanci de la Meteora, din campia Tesalia, sunt una dintre cele mai uimitoare locuri din Grecia. Cu multe secole in urma, pe aceste roci gigantice, cu peisaj uluitor ajungand la inaltimi de peste 600 de metri, s-a format una dintre cele mai importante comunitati monahale din Grecia.

Meteora este a doua mare comunitate monahala din Grecia, prima fiind Muntele Athos.

Meteora este un loc minunat ce ofera peisaje spectaculoase si manastiri bizantine cocotate deasupra stancilor abrupte, care ascund artefacte nepretuite si picturi murale.

Astazi doar 6 din cele 21 de manastiri sunt active, cu un numar mic de calugari sau calugarite care locuiesc in ele. Mai exact, exista doar 20 de calugari si 4  calugarite. Acest lucru se datoreaza in mare parte cresterii turismului, care nu permite intocmai un stil de viata monahala.

O zi tipica din viata calugarilor si calugaritelor de aici, implica trezirea la ora 4:00 dimineata, 3 ore de rugaciune – atat in privat, cat si in biserica, apoi indeplinirea sarcinilor atribuite.

Oricine este binevenit sa participe la serviciile religioase, insa daca nu esti ortodox grec, poti participa doar in pre-templu si nu vei putea lua parte la comuniune.
Scarile care duc acum catre manastiri au fost construite in anul 1920! Regina Maria a Romaniei a fost prima femeie vizitator oficial in 1921!

In anul 1988, manastirile Meteora au fost incluse in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar zona Meteora-Antichassia face parte din reteaua natura 2000 care gazduieste specii rare de pasari si flori.
Meteora are o retea de trasee si drumetii lunga de 35 km, care include peisaje si vederi spectaculoase.

Descopera peisajele spectaculoase si manastirile bizantine din Meteora.(FOTO)

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole