Nazaré – plaja cu „valuri monstru“ din Portugalia

Frumosul oras – statiune Nazaré, situat pe coasta de vest a Portugaliei, ramane un oras aglomerat pe tot parcursul verii. Turistii vin sa se relaxeze pe plajele lungi de nisip, sau pentru inot si surf. Dar, cand vine iarna, doar cei mai mari aventurieri raman.

In acea perioada, plajele din Nazaré sunt periculoase, valurile-i masive ajungand pana la 30 de metri inaltime de-a lungul coastei stancoase.

Valurile “monstru”, atrag surferii in Nazare din intreaga lume, dar pana nu demult, orasul si potentialul sau de surfing au fost relativ necunoscute in afara Europei.

Nazare a devenit renumit numai in noiembrie 2011, cand surferul hawaiian, Garrett McNamara a batut un record, infruntand un val gigant de aproape 24 m inaltime.

In ianuarie 2013, McNamara a revenit la Nazare, doborandu-si propriul record cu succes, intr-un val care a fost estimat la peste 30 de m inaltime. Mai tarziu, in luna octombrie a aceluiasi an, brazilianul Carlos Burle a infruntat un val, care parea sa fie chiar mai mare. Statiunea Nazaré de pe coasta Atlanticului, a devenit astfel un loc legendar in lumea surfingului, dar si printre turisti.

Cum genereaza Nazaré valuri de marime colosala, cu o asemenea regularitate? Raspunsul se afla in geografia subacvatica rara a statiunii.

Jeff Rowley Big Wave Surfer 2012 Finalist Billabong XXL Big Wave Awards Ride of Year by Minnie Vuong Xvolution Media

Coasta Nazaré este cel mai mare abis subacvatic din Europa numita Canionul Nazaré.

La punctul sau cel mai adanc, canionul atinge mai mult de 4800 de m in adancuri, ridicandu-se rapid ca un canion pana la 30-40 de m doar in largul coastei Praia do Norte, unde s-au produs cele mai mari valuri.

Valurile mari fac peisajul sa arate ca un tsunami. Cu dimensiunile super-mari nu e de mirare ca surferii l-au numit “valuri monstru”, fiind de atfel si cele mai periculoase diin lume.

Ca un loc turistic, valurile mari sunt un divertisment incitant pentru pescarii si localnicii din satul Nazaré. Plaja are plaje cu nisip maro care sunt utilizate pe scara larga pentru relaxare.

De-a lungul coastei s-au construit statiuni de lux. In ciuda faptului ca exista valuri puternice de ocean, plaja este inca aglomerat cu multi turisti si a devenit una dintre destinatiile turistice cele mai preferate din Portugalia.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole