Schimbări importante la cascada din România considerată una dintre cele mai frumoase din lume

Primăria comunei Bozovici, Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița și Asociația ViitorulPlus au reușit accesarea unei finanțări pentru amenajarea unui traseu pietonal din parcare și accesul în Parcul Național, de-a lungul DN 57B, amenajarea unei alei pietonale de la intrarea în parc și până la Izbucul Bigăr și Grota Bigăr, dotarea zonei cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenționare, locuri de repaus, precum și construirea unei căi de acces până la baza cascadei.

Cei de la The World Geography au inclus Cascada Bigăr într-un top al celor mai spectaculoase căderi de apă din lume. Cascada Bigăr se află într-o rezervație naturală înființată în anul 1982 și declarată arie protejată în 2000.

Zona este una colinară, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi și peșteri. În pădurile de aici trăiesc urși, râși, lupi, vulpi și diverse specii de păsări și pești.

Izbucul Bigăr este un izvor puternic care este alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei. După circa 200 de metri, apa izvorului se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos și formează cascada de tuf calcaros, care poartă numele Cascada Bigăr.

De Cascada Bigăr s-au legat și tot felul de legende. Una dintre ele vorbește despre o familie de țărani din Valea Almajului, care suferea pentru că nu avea urmași. Într-o noapte, soției i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că dacă va bea apă de la izvorul din apropiere, de sub stâncă, acolo unde s-ar afla granița dintre lumi, va rămâne însărcinată cu o fată, însă aceasta nu va avea voie să se îndrăgosteaască.

Femeia a urmat sfaturile din vis și a născut o fată. Când a devenit domnișoară, de ea s-a îndrăgostit un băiat frumos pe nume Bigăr.

Pentru că știa că nu are voie să se îndrăgostească, tatăl ei a închis-o într-o grotă, deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele ei au fost auzite de vrăjitoare, care i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să-i cadă lacrimile.

Legenda mai spune că tânărul a venit și s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins împreună cu el și și-au împlinit dragostea. De atunci, îndrăgostiții vin aici vin să bea apă din cascada Bigăr asigura iubirea veșnică.

Fotografia principală a articolului: Zamolx/Wikimedia
Apabila Allah ingin memperlihatkan akan kebesaranNya... Bigar Waterfall, Romania

Cascada_Bigar-7

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole