Cea mai nouă insulă din România. Ce se află pe ea și de ce este interzis accesul turiștilor

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a actualizat datele și a ajuns la concluzia că suprafața României a crescut cu 6 kilometri pătrați și a ajuns la 238.397 de kilometri pătrați si s-a descoperit Insula Sacalin.

Potrivit specialiștilor, suprafața României se modifică în timp, sub efectul schimbării cursului Dunării sau cursurilor râurilor care reprezintă frontiere cu state vecine. Vorbim aici de Prut, Tisa, Mureș și mai ales de țărmul Mării Negre, unde suprafața crește ca efect al depunerilor aluviunilor Dunării și scade ca urmare a eroziunii. Cea mai afectată zonă este sudul Litoralului.

Însă principalul exemplu pentru creșterea suprafeței României a fost dată zona insulei Sacalin, care ar urma să devină în următoarele decenii o peninsulă cu suprafață sensibil mai mare, ca urmare a aluviunilor Dunării depuse de curenții marini, arată ultimele studii științifice ale specialiștilor.

Insula Sacalin a fost menţionată pentru prima dată în anul 1771 într-o hartă rusească întocmită în timpul confruntărilor cu Imperiul Otoman pentru impunerea supremaţiei la gurile de vărsare a Dunării în Marea Neagră, în momentul respectiv insula având un singur nucleu.

În jurul anilor 1860, era în continuare un punct în zare, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe. Acum măsoară peste 21.000 de hectare. Mai întâi au fost două insule, Sacalinu Mare și Sacalinu Mic, însă s-au unit cu timpul.

Pe insula Sacalin se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare şi pelicani creţi, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire şi iernare a acestor specii. Pe insulă au fost descoperite 229 de specii de păsări. În apele ei se găsesc peşti rari, sturioni, dar şi plante rare, cum ar fi varza de mare şi canarul bălţii. Zona a fost declarată rezervaţie naturală.

„Este o biodiversitate incomparabilă cu cea din alte zone. Este un habitat nemaipomenit pentru chefal, laban, specii care nu trăiesc decât în apă salmastră. Avem semnale că acolo s-a observat recent foca de Marea Neagră, specie care nu s-a mai văzut la Sfântu Gheorghe din anii ’70, potrivit literaturii de specialitate. Din păcate, nu avem fotografii”, declara, în urmă cu o lună, cercetătorul Iulian Nicersu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, pentru Agerpres.

Guvernul României a declarat zona rezervație a biosferei și a interzis popularea insulei, încă din anul 1938. În prezent este interzis și accesul turiștilor.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole