Lunile reci sunt cel mai bun moment pentru a planifica un city break in Paris. De ce capitala Frantei? Ai o sumedenie de motive! Orasul luminilor te va fermeca, a fost declarata capitala culturala, aici se afla una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, Sorbona si este orasul in care s-a nascut spectacolul de cabaret.
Iata 10 atractii turistice pe care sa le vezi in Paris:
Paris, mon amour: Turnul Eiffel
Unul dintre simbolurile Parisului si Europei este, cu siguranta, Turnul Eiffel, ce masoara 324 de metri inaltime. Turnul a fost ridicat in anul 1889, cu ocazia Expozitiei Universale, organizata pentru celebrarea centenarului Revolutiei Franceze. Lucrarea ii este atribuita celebrului Alexandre-Gustave Eiffel, care detinea Eiffel et Compagnie, o firma de constructii.
Insa, planurile acestui monument au fost realizate de peste 100 de artisti, printre care Maurice Koechlin, Emile Nouguier si Stephen Sauvestre. Turnul Eiffel este astazi principala atractie turistica din Paris, cu peste 5,5 milioane de vizitatori. Face parte, din anul 1991, din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Nu toata lumea a fost multumita de cladirea din centrul orasului, fiind considerata nepotrivita din cauza arhitecturii, care nu avea legatura cu Parisul. Chiar scriitorul Guy de Maupassant ura atat de mult constructia, incat lua masa in fiecare zi in restaurantul din turn, singurul loc de unde nu putea privi Turnul Eiffel.
Champs- Elysees
O Champs Elysee, O Champs Elysee! Orasul luminilor este recunoscut si pentru celebra artera Champs-Elysee cu al sau Arc de Triumf, care vegheaza asupra cladirilor si traficului din zona. Bulevardul faimos al Parisului porneste din Place de la Concorde-Place de L’Etoile/Charles de Gaulle-Arcul de Triumf. Daca in trecut in acest loc existau campii verzi, Maria de Medici a decis construirea bulevardului, in prezent reuniind magazine de lux, cafenele si cinematografe.
Galeriile Lafayette
Daca sunteti impatimiti ai cumparaturilor de lux va invitam sa luati la pas Galeriile Lafayette. Fondat la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre verisorii Theophile Bader si Alphonse Kahn, numele magazinului a fost inspirat de strada din vecinatate, numita Lafayette. Cladirea de 10 etaje este vizitata anual de milioane de cumparatori. Punctul de atractie al magazinului este domul din sticla si fier, construit de Ferdinand Chanut.
Paris, mon amour: Notre Dame
Capodopera franceza, Notre Dame este situata in Ile de la Cite. Constructia faimoasei cladiri a inceput-o episcopul de la acea vreme, Maurice de Sully, in anul 1163. Lucrarile au durat 182 de ani, Notre Dame avand 128 de metri inaltime si turnuri de 69 de metri. Este unul dintre cele mai apreciate monumente istorice ale Parisului. Notre Dame adaposteste Orga Mare cu 7.374 de tuburi si Orga Corului cu 1.840 de tuburi. Peste 13 milioane de vizitatori trec anual pragul bisericii, care se afla la kilometrul 0 al Parisului.
Bazilica Sacre Coeur
Cartierul Montmartre are si el una dintre cele mai frumoase biserici din Europa, Sacre Coeur. Biserica romano-catolica se afla in cel mai inalt punct din oras, pe dealul Montmartre. Cel care a construt acest lacas de cult se numeste Paul Abadie si a castigat concursul impotriva a peste 77 de alti arhitecti. Daca veti urca in varful Basilicii veti descoperi o panorama superba asupra orasului.
Moulin Rouge
In cartierul Pigaille din Paris veti intalni celebrele cabarete pariziene, cunoscute in toata lumea, in perioda Belle Epoque, dar si in prezent. Moulin Rouge, in traducere, Moara Rosie a fost construit in anul 1889 de Joseph Oller, cel care detinea si Olympia, cel mai vechi music-hall din Paris, ce are si azi portile deschise. In cadrul cabaretului Moulin Rouge a renascut dansul modern can-can. Un alt spectaculos cabaret este si Folies Bergere, construit in 1869, fiind cel mai vechi astfel de loc.
Podul Alexandre III
Podul Alexandre III are 107,5 metri lungime, se ridica pe o inaltime de 6 metri si are 40 de metri latime. Aceasta magnifica constructie a fost ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea in stilul Art Nouveau, iar structura sa din otel si piatra a fost facuta in fabrica si, ulterior, amplasata, cu ajutorul unei macarale. Podul este unul dintre cele mai cunoscute monumente care au au aparut in seriale TV sau pe marile ecrane.
Podul, constructie extravaganta, are numeroase ornamente, unele poleite cu aur, ce reprezinta ingeri, cai sau nimfe, create de mana unor artisti diferiti. Inaugurarea lucrarii a fost facuta in anul 1900, la Expozitia Universala, iar podul a fost numit dupa Tarul Alexandru al III-lea si reprezinta legatura francezo-rusa.
Castelul Versailles
Resedinta regala a suveranilor Frantei, Palatul Versailles este unul dintre cele mai mari si mai remarcabile castele din lume. Palatul cunoaste o perioada infloritoare a culturii, dar si a decadentei in perioada domniei Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea. Versailles este cu siguranta simbolul francezilor, construit in secolul al XVIII-lea si se afla in Patrimoniul UNESCO de peste 30 de ani. Castelul Versailles ramane cunoscut in istorie ca fiind locul in care a luat sfarsit Primul Razboi Mondial.
In Camera Oglinzilor a fost semnat Tratatul de Pace de la Versailles, dintre fortele Aliatilor si Puterile Centrale. Palatul este cunoscut si sub numele ”Leaganul Libertatii”, aici populatia saraca a Parisului isi manifesta nemultumirea fata de Ludovic al XIV-lea.
Cartierul Latin
Nu uitati sa va opriti si in Cartieul Latin! Aici veti fi uimiti de cladirea faimoasei Universitati Sorbona. Pe strazile cu piatra cubica si intortocheate veti descoperi cafenele, librarii si va veti putea plimba in voie pe malurile Senei. Luati in calcul si Pantheonul, aici se afla mormintele lui Hugo, Zola, Voltaire, dar si Pendului lui Foucault, dispozitivul realizat de fizicianul Leon Foucault, ce a vrut sa demonstreze ca Pamantul se invarte in jurul axei sale.
Paris, mon amour: Muzeul Luvru
Muzeul adaposteste peste 35.000 de mii de obiecte, fiind unul dintre cele mai mari muzee din Franta si unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. Luvru detine opere de arta din epoci si din regiuni culturale diferite. In timpul domniei lui Filip al II-lea Luvru a fost folosit ca fortareata, dupa care, in timpul Revolutiei Franceze s-a decis ca acesta sa devina muzeu. Si-a deschis larg portile publicului la 10 august 1793, cand a fost prezentata o colectie de numai 537 de picturi.