Povestea Adidas – peste 100 de ani de istorie

FOTO: bardzo/Pixabay.com

Brandul Adidas este unul dintre cele mai mari din istoria îmbrăcămintei și accesoriilor pentru sport. Povestea începe după Primul Război Mondial, cu Adolf Dassler, care în bucătăria mamei sale, într-un oraș mic din Bavaria, începe să creeze pantofi pentru sportivi. Visul său era să le ofere pantofi corespunzători pentru atleți, el fiind, la rândul său unul dintre ei.

Încetul cu încetul a început să-și perfecteze pantofii și s-a consultat cu diverși medici, sportivi și antrenori. Ulterior, în 1924, în proiect a intrat și fratele său și au înființat fabrica Dassler Brothers Sports Shoe Factory. Avea atunci 12 angajați, cei mai mulți membri de familie, și reușeau să producă aproximativ 50 de perechi de pantofi sport pe zi. 

Cei doi frați și-au împărțit atribuțiile. În timp ce Adolf crea pantofii și se ocupa de manufactură, fratele său era manager în zona de vânzări. Însă relațiile dintre cei doi au început să se deterioreze între cei doi atât de mult încât au decis să o ia drumuri diferite. Adolf a început povestea brandului Adidas, în timp ce fratele său, Rudolf, a creat Puma. Rivalitate dintre cei doi a fost atât de puternică încât au cerut ca atunci când vor muri să fie îngropați la distanță unul de celălalt în cimitirului micului oraș german Herzogenaurach. 

În 1949, Adolf Dassler a luat hotărârea să-și înregistreze numele la nivel mondial și i-a dat numele fabricii sale „Adi Dassler adidas Sportschuhfabrik”. La scurt timp au apărut și cele trei dungi pe pantofii sport, însă nu reprezentau un logo la început, ci făceau parte dintr-un sistem care ajutau la stabilitatea piciorului în încălțăminte. 

A început să atragă atenția și mai mult asupra pantofilor săi sport după ce Germania a reușit să câștige Campionatul Mondial din 1954. Ideea lui a fost să-i încalțe pe fotbaliști cu ghete cu crampoane înșurubate pe talpă, pentru a avea o stabilitate sporită pe gazonul umed. Tot el a venit și cu ideea de a monta cuie pe ghetele de atletism, de asemenea, tot pentru stabilitate.

Apoi, mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, a apărut celebrul logo cu trifoi, care este astăzi prezent de la încălțăminte, până la pantaloni sau tricouri Adidas.
Însă logo a fost din nou schimbat în 1998 cu cele trei dungi. Însă trifoiul nu a dispărut definitiv și a revenit pe produse Adidas odată cu apariția colecțiilor Originals.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole