Cele mai frumoase orașe din sudul Italiei. Top 5 bijuterii arhitecturale

0
5
cele-mai-frumoase-orașe-din-sudul-Italiei-napoli
Foto: Napoli/travelator.ro

Am selectat pentru tine cinci dintre cele mai frumoase orașe din sudul Italiei, destinații care te așteaptă cu descoperiri la tot pasul, în arome de pizza tradițională și cafea ristretto.

Cunoscută în întrega lume pentru atracțiile sale turistice, Italia de Sud se mândrește cu provinciile sale, Abruzzo, Apulia, Basilicata, Campania, Calabria, Molise și Sicilia. Locuită de civilizații diferite încă din antichitate, Italia de Sud se remarcă prin accesibilitatea regiunilor sale la Marea Adriatică, Ionică și Marea Mediterană. Acestui fapt îi datorează linii de coastă și plaje deosebite, completate de orașe istorice bine conservate și prietenoase cu turiștii.

Vedi Napoli e poi muori”

Legendarul oraș Napoli a inspirat zicerea „vedi Napoli e poi muori”, în traducere însemnând că, odată vizitat acest loc, poți să mori împăcat. Situat pe coasta de vest a Italiei de Sud, Napoli este o metropolă de referință pentru această regiune istorică.

Orașul se bucură de un port care oferă turiștilor peisaje impresionante cu navele de croazieră intrate în docuri. Situat în vecinătatea legendarelor ruine ale orașului Pompei, Napoli atrage turiștii și printr-o multitudine de obiective, printre care Cattedrale di Santa Maria Assunta, Chiesa de Gesu Nuovo sau cele două castele, Ovo și Nuovo.

Pentru cei care preferă plimbările lungi, Napoli îi așteaptă cu străduțe tipic italiene, înguste, zgomotoase și pline de animație. Tot aici, dacă dorești să te distanțezi de agitația specifică unui oraș turistic, alege să mergi paralel cu străzile turistice, pentru mai multă liniște și descoperiri pe cont propriu.

Cele mai frumoase orașe din sudul Italiei. Catania, „ orașul negru”

Al doilea ca mărime de pe insula Sicilia, situat pe coasta estică, orașul se distinge mai ales aglomerației specifice unei metropole înconjurate de situri istorice și obiective turistice, precum castelul Ursino, Catedrala sau castelele construite în stil baroc.

Pentru cei pasionați de excursii în mijlocul naturii, Catania mai poate fi și punctul de plecare spre muntele Etna, deosebit de atractiv pentru panoramele pe care le oferă asupra Siciliei.

Orașul mai este cunoscut și sub denumirea de „orașul negru”, datorită culorii clădirilor sale, înnegrite de funinginea și cenușa vulcanului, ale cărui erupții au deteriorat sau chiar distrus orașul. Important centru cultural, artistic, economic și politic al Siciliei, încă din Renaștere, Catania este renumită și pentru viața de noapte animată.

Catanzaro, „orașul celor două mări”

Cunoscut și ca „Orașul celor două mări”, Catanzaro este unul dintre cele mai frumoase orașe din sudul Italiei și totodată capitală a regiunii Calabria. Orașul este o destinație populară printre italieni, care vin aici mai ales în lunile de vară, pentru plajele renumite pentru frumusețea lor.

Una dintre cele mai cunoscute obiective turistice de aici este Parcul Biodiversității, unde puteți să vă plimbați în voie printr-o uriașă grădină botanică sau să vizitați un muzeu militar.

Pentru o excursie în afara orașului, optați pentru cascada Campanaro, cu o înălțime de aproximativ 22 de metri și înconjurată de pădure și vegetație luxuriantă. Odată ajunși aici, puteți să vă continauți aventura cu alte trasee de drumeții scurte, pe poteci bine întreținute.

Cele mai frumoase orașe din sudul Italiei. Palermo

Acest oraș este un amestec de influențe fascinante, datorită locației sale, la răscrucea Mării Mediterane. Palermo este renumit pentru mâncarea tradițională, localnicii prietenoși și vasta sa istorie culturală și religioasă, veche de mii de ani.

Orașul este plin de biserici grandioase, printre care și impresionanta Catedrală din Palermo, construită inițial în anul 1185, apoi restaurată și renovată de-a lungul anilor, în stiluri diverse, printre care și cel maur sau gotic catalan. Catedrala adăpostește mai multe morminte regale, precum și un tezaur compus dintr-o colecție de bijuterii și relicve religioase. Datorită arhitecturii sale care împletește influențele occidentale, bizantine și islamice, Catedrala din Palermo a fost desemnată sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Pentru o incursiune în atmosfera orașului, piețele din Palermo, Ballaro’, Capo și Vucciria vă așteaptă cu energia lor contagioasă, arome ademenitoare și culori vibrante.

Alberobello, „orașul caselor trulli”

case-trulli-cele-mai-frumoase-orașe-din-sudul-italiei
Foto: Alberobello/pixabay.com

Acest oraș vesel și pitoresc te va cuceri datorită farmecului său, dat de căsuțele sale albe cu formă conică, denumite trulli. Vei găsi acest tip de construcții concentrate în cartierul Rione Monti, precum și în Aia Picola, partea mai veche și mai autentică a orașului.

Alberobello este, astfel, cel mai cunoscut dintre orașele albe ale Pugliei, cunoscut mai ales printre turiștii pasionați de arhitectura atipică. Situat în centrul regiunii Valle d‘Itria, orașul se mândrește cu arhitectura sa veche, reprezentată de casele trulli, devenite un simbol al zonei Puglia, dominată peisagistic de podgorii și plantații de măslini.

Cea mai populară atracție turistică de aici sunt plimbările în sine, pe strduțele cu mici case albe, din piatră și cu acoperișuri conice. Vechiul oraș Alberobello, care face parte din Patrimoniul Unesco pentru unicitatea sa, își așteaptă vizitatorii cu o serie de tradiții bine păstrate… Magazine de suveniruri, restaurante tradiționale, toate într-o aglomerație vibrantă care te va face să te plimbi aici ore în șir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here